Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež František vyzval na solidaritu s ľuďmi nakazenými HIV/AIDS

Pápež František počas pravidelnej verejnej audiencie vo Vatikáne 1. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že na konci roka 2020 žilo na svete približne 37,7 milióna ľudí nakazených vírusom HIV, z nich viac ako dve tretiny v Afrike.

Vatikán 1. decembra (TASR) - Pápež František v stredu vyzval na opätovné potvrdenie záväzku solidarity s ľuďmi nakazenými vírusom HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, s cieľom zabezpečiť starostlivosť o týchto pacientov v najchudobnejších oblastiach sveta. Informovala o tom agentúra Reuters.

František na generálnej audiencii vo Vatikáne uviedol, že Svetový deň boja proti AIDS, ktorý pripadá na 1. decembra, je príležitosťou na pripomenutie si ľudí nakazených vírusom HIV. Ako podotkol, v niektorých oblastiach sveta nemajú prístup k základnej starostlivosti.

Program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS) so sídlom v Ženeve v pondelok uviedol, že pandémia ochorenia COVID-19 na mnohých miestach narúša boj proti AIDS a že služby pre ľudí, ktorí užívajú lieky na HIV, boli prerušené v 65 percentách zo 130 skúmaných krajín.

Pápež František (vpravo) počas pravidelnej verejnej audiencie vo Vatikáne 1. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


"Verím, že dôjde k obnoveniu záväzku solidarity s cieľom zaručiť efektívnu a spravodlivú zdravotnú starostlivosť o (ľudí s HIV/AIDS)," povedal pápež.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že na konci roka 2020 žilo na svete približne 37,7 milióna ľudí nakazených vírusom HIV, z nich viac ako dve tretiny v Afrike.

V novembri pápež František adresoval list americkému novinárovi Michaelovi O’Loughlinovi, ktorý napísal knihu o práci katolíkov pomáhajúcim obetiam AIDS na začiatku krízy v 80. rokoch 20. storočia.

"Ďakujem, že ste vydali svedectvo mnohých kňazov, rehoľníčok a laikov, ktorí sa rozhodli sprevádzať, podporovať a pomáhať svojim bratom a sestrám trpiacim HIV a AIDS napriek tomu, že sú vystavení veľkému riziku vzhľadom na svoje povolanie a povesť," napísal František.