Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež František vyzval na ukončenie ozbrojeného konfliktu v Etiópii

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Opakujem svoju výzvu, aby zvíťazila bratská harmónia a pokojná cesta dialógu, uviedol pápež.

Vatikán 7. novembra (TASR) - Pápež František vyzval v nedeľu na zintenzívnenie diplomatického úsilia s cieľom ukončiť ozbrojený konflikt v Etiópii, kde povstalci zo zväzového štátu Tigraj nedávno ovládli dve mestá a nevylúčili ani útok na hlavné mesto Addis Abeba. Informovala o tom agentúra AFP.

Svätý Otec podľa vlastných slov "so znepokojením" sleduje správy z tejto africkej krajiny a je "otrasený týmto viac než rok trvajúcim konfliktom, ktorý si vyžiadal mnoho obetí a spôsobil vážnu humanitárnu krízu".

"Opakujem svoju výzvu, aby zvíťazila bratská harmónia a pokojná cesta dialógu," povedal pápež veriacim zhromaždeným na Námestí svätého Petra počas nedeľňajšej modlitby Anjel Pána.

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam federálna vláda v Addis Abebe vyslala vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). Abiy, laureát Nobelovej ceny za mier za rok 2019, uviedol, že tento krok bol reakciou vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Etiópskej armáde sa najprv podarilo povstalcov zatlačiť, v ostatných týždňoch však bojovníci TPLF výrazne postúpili a ovládli viaceré mestá vrátane strategicky dôležitého Dessie v regióne Amhara, ktorý susedí s Tigrajom.

Deväť povstaleckých skupín v krajine navyše oznámilo v piatok vytvorenie aliancie na čele s TPLF.

Povstalci sa momentálne nachádzajú približne 400 kilometrov na sever od Addis Abeby. Predstavitelia TPLF pre AFP uviedli, že mesto neplánujú ovládnuť, avšak nevylúčili, že naň zaútočia s cieľom zvrhnúť Abiyho vládu.

Etiópska vláda síce odmieta, že by metropola bola v ohrození, napriek tomu však vyhlásila výnimočný stav na území celej krajiny a úrady v hlavnom meste vyzvali obyvateľov, aby sa pripravili brániť svoje štvrte.

Na archívnej snímke ľudia stoja pred oblakmi čierneho dymu po náletoch na muničné sklady vzbúrencov v etiópskom meste Mekele.
Foto: TASR / AP


Ozbrojený konflikt si vyžiadal už tisícky obetí vrátane civilistov. Dva milióny ľudí museli opustiť svoje domovy a 400.000 ľudí v štáte Tigraj je ohrozených hladomorom.

Spojené štáty, Saudská Arábia, Nórsko, Švédsko, Dánsko a iné krajiny vyzvali v uplynulom týždni časť svojich diplomatov a ich rodiny, aby Etiópiu opustili.