Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pápež František zrušil návštevu Východného Timoru

Na archívnej snímke veriaci sledujú pápeža Františka na celoplošnej obrazovke počas nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Agentúra AP upozornila, že Vatikán tohtoročnú cestu pápeža Františka do Indonézie, Východného Timoru a Papuy-Novej Guiney nikdy oficiálne nepotvrdil.

Vatikán/Naí Dillí 11. marca (TASR) - V dôsledku šírenia koronavírusu vo svete zrušil Vatikán návštevu pápeža Františka vo Východnom Timore. Podľa agentúry AP to v stredu v indickom Naí Dillí povedal osobitný predstaviteľ Vatikánu pre Východný Timor Marco Sprizzi.

František v minulosti vyjadril chuť navštíviť Východný Timor ešte v priebehu tohto roka, spresnil vyslanec. Nuncius Sprizzi sa však zmienil o obavách z veľkých davov ľudí a doslova povedal: "Pretože nechce, aby boli jeho ľudia zasiahnutí koronavírusom, návštevu zrušil."

Agentúra AP upozornila, že Vatikán tohtoročnú cestu pápeža Františka do Indonézie, Východného Timoru a Papuy-Novej Guiney nikdy oficiálne nepotvrdil.

Jedinou dosiaľ potvrdenou zahraničnou cestou hlavy katolíckej cirkvi v tomto roku bola jednodňová návšteva Malty 31. mája. Aj tú pravdepodobne zrušia, pretože Malta v dôsledku vysokého počtu prípadov v Taliansku pozastavila dopravné spojenie s touto krajinou.

Vatikán, štát v srdci Ríma, prijal podobné prísne karanténne opatrenia ako zvyšok krajiny.

František vykonáva všetky obrady a omše pre verejnosť prostredníctvom internetových a televíznych prenosov. Vatikán uzavrel pre turistov Baziliku sv. Petra, pre súkromné modlitby jednotlivcov ostáva otvorená.

Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku v utorok večer zvýšil zo 7985 na 8514. V krajine evidujú celkovo 631 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Z nákazy sa uzdravilo 1004 pacientov, čo je o 280 viac ako v pondelok.