Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pápež hovoril v dublinskej katedrále Panny Márie o manželstve

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V katedrále Panny Márie sa tiež ticho pomodlil pred sviečkou pripomínajúcou obete zneužívania kňazmi.

Dublin 25. augusta (TASR) - Pápež František navštívil v sobotu počas návštevy Írska dublinskú katedrálu Panny Márie a rozprával tam pred manželskými pármi na tému manželstva.

Povedal im, že vstup do stavu manželského a spolužitie je prekrásna vec. Ponúkol aj rady párom, ktoré sa hádajú. "Manželstvo bez hádok musí byť nudné," uviedol podľa televíznej stanice Sky News. Tajomstvo pre šťastné manželstvo je vždy si na konci dňa odpustiť - nezáleží na tom, koľko sa hádate. "Aj keď lietajú taniere a riad, tajomstvo je odpustiť si pred koncom dňa," povedal pápež, podľa ktorého je láska rizikom, ale rizikom, ktoré sa oplatí.

V katedrále Panny Márie sa tiež ticho pomodlil pred sviečkou pripomínajúcou obete zneužívania kňazmi.

Už skôr v sobotu vyjadril v tejto súvislosti pobúrenie nad zlyhaniami cirkevných orgánov. Tie sa podľa neho nedostatočne zaoberali "odpudivými zločinmi" kňazov, ktorí znásilňovali a sexuálne obťažovali deti.

"Zlyhanie cirkevných orgánov...dostatočne sa venovať týmto odpudivým zločinom spôsobilo plným právom pobúrenie a zostáva zdrojom bolesti a hanby pre katolícku komunitu. Ja sám zdieľam tieto pocity," uviedol František na dublinskom hrade pred írskymi vládnymi predstaviteľmi a cirkevnými hodnostármi.

Pápež sa v írskej metropole zúčastní na Svetovom stretnutí rodín. V nedeľu navštívi pútnické miesto Knock na západe krajiny a odslúži omšu v dublinskom parku Phoenix.