Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež: Internet, sociálne siete a SMS sú darom od Boha

Pápež František Foto: TASR/AP

Vlani sa 79-ročný pápež priznal, že nevie používať počítač a moderné technológie sú mu cudzie.

Vatikán 22. januára (TASR) - Pápež František, ktorý sám uznáva, že jeho vzťah s modernými technológiami "je katastrofou", dnes uviedol, že internet, sociálne siete a textové správy sú darom od Boha, ak sa užívajú múdro.

"E-maily, textové správy, sociálne siete a čety môžu byť plnohodnotnou formou ľudskej komunikácie," napísal pápež v tradičnom každoročnom posolstve pri príležitosti Dňa spoločenských komunikačných prostriedkov, ktorý si cirkev pripomína v týchto dňoch.

Upozornil však súčasne, že "nie technológie určujú, či je komunikácia autentická: je to ľudské srdce a schopnosť človeka múdro využívať prostriedky, ktoré má k dispozícii".

Vlani sa 79-ročný pápež priznal, že nevie používať počítač a moderné technológie sú mu cudzie. Povedal však tiež, že smartfóny by mali byť v rodinách zakázané počas spoločného jedla za stolom. Deti by podľa jeho názoru nemali mať počítače vo svojich izbách.

Agentúra Reuters vo svojej dnešnej správe uviedla, že tohtoročné posolstvo bolo zhodou okolností - alebo "zásluhou Božej prozreteľnosti" - vydané v deň, keď sa pápež stretol s generálnym riaditeľom spoločnosti Apple Timom Cookom.

Reuters špekuluje, že možno vzhľadom na schôdzku s Cookom je pápež vo svojom posolstve zmierlivejší voči moderným technológiám. Hovorí totiž, že "internet by mohol byť použitý na vytvorenie spoločnosti, ktorá bude zdravá a otvorená zdieľaniu".

"Sociálne siete môžu uľahčiť vzťahy a podporiť v spoločnosti dobro, ale môžu viesť aj k ďalšej polarizácii a deleniu medzi jednotlivcami a skupinami," upozornil pápež.

"Moderné komunikačné prostriedky sú darom od Boha, ktorý zahŕňa veľkú zodpovednosť," zdôraznil František.