Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež Ján Pavol I. bude na budúci rok vyhlásený za blahorečeného

Na archívnej snímke z roku 1978 pápež Ján Pavol I. vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

František v októbri podpísal dekrét uznávajúci zázrak pripisovaný Jánovi Pavlovi I., čím uvoľnil cestu k jeho blahorečeniu.

Rím 25. decembra (TASR) - Bývalý pápež Ján Pavol I., ktorý vládol iba 33 dní pred svojou smrťou v roku 1978, bude vyhlásený za blahorečeného v septembri budúceho roka počas ceremónie s účasťou súčasnej hlavy katolíckej cirkvi, pápeža Františka. Blahorečenie predstavuje jeden z posledných krokov k svätosti.

Termín jeho blahorečenia je určený na 4. septembra 2022, uvádza webová stránka Vatican News, ktorú v piatok citovala tlačová agentúra DPA.

Ján Pavol I. nastúpil cestu k svätosti v roku 2017, keď pápež František súhlasil s uznaním "hrdinských cností" svojho predchodcu. Kandidát s hrdinskými cnosťami získava titul "ctihodný" a je dva kroky od svätosti. Beatifikácia, ktorá dáva človeku právo na titul "blahoslavený", je ďalším krokom pre Jána Pavla I.

František v októbri podpísal dekrét uznávajúci zázrak pripisovaný Jánovi Pavlovi I., čím uvoľnil cestu k jeho blahorečeniu.

Ján Pavol I. zomrel nečakane 28. septembra 1978 vo veku 65 rokov. Oficiálnou príčinou jeho smrti bol srdcový infarkt, konšpirační teoretici však tvrdia, že ho zavraždili ľudia, ktorí sa báli jeho plánov na prešetrenie financií Vatikánu. Svätá stolica túto teóriu vehementne odmieta.

K svätosti sa dostali mnohí pápeži; naposledy Ján Pavol II. a Ján XXIII. v roku 2014. V tom istom roku pápež František blahorečil ďalšieho zo svojich predchodcov z 20. storočia - Pavla VI.