Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápež je šťastný, že môže znovu vítať veriacich na Námestí sv. Petra

Pápež František udeľuje požehnanie veriacim z okna Apoštolského paláca na Námestí svätého Petra vo Vatikáne v nedeľu 18. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Posledné týždne bolo vidieť pápeža len za pultom vo vnútri paláca, odkiaľ sa v nedeľu na poludnie prostredníctvom televízie, rozhlasu a internetu prihováral veriacim.

Vatikán 19. apríla (TASR) - Pápež František v nedeľu popoludní vyhlásil, že je šťastný, že môže po dlhých týždňoch lockdownu znova vítať veriacich na Námestí svätého Petra vo Vatikáne a udeliť im požehnanie. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AP.

"Vďaka Bohu, znovu sa môžeme schádzať na tomto námestí," povedal František. "Musím povedať, že mi toto námestie chýba," dodal.

"Ďakujem Bohu a ďakujem vám, že ste prišli," povedal pápež ľuďom, ktorí sa ukázali na námestí napriek mrakom, ktoré hrozili v Rímu lejakom.

Mníšky stoja počas požehnania, ktoré udelil pápež František z okna Apoštolského paláca na Námestí svätého Petra vo Vatikáne v nedeľu 18. apríla 2021.
Foto: TASR/AP


Niekoľko stoviek ľudí, vrátane mníšok a rodín, stálo v nedeľu na obrovskom vatikánskom námestí v bezpečnej vzdialenosť od seba. Prišli, aby videli pápeža prihovárať sa veriacim z okna Apoštolského paláca.

Posledné týždne bolo vidieť pápeža len za pultom vo vnútri paláca, odkiaľ sa v nedeľu na poludnie prostredníctvom televízie, rozhlasu a internetu prihováral veriacim.

Taliansko tento mesiac začne postupne rušiť protipandemické obmedzenia, píše AP. Umožní napríklad konzumovanie jedál a nápojov vo vonkajších reštauráciách a kaviarňach v tých oblastiach krajiny, kde sa situácia s ochorením COVID-19 zlepšuje.

Pápež František v nedeľu takisto vyjadril znepokojenie nad nárastom napätia medzi Ruskom a Ukrajinou a vyzval na kroky, ktoré povedú k zmiereniu a urovnaniu sporov medzi oboma krajinami.