Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež: Klimatická zmena si vyžaduje rýchly konsenzus

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež sa prihovoril parlamentným poslancom, ktorí dorazili do Ríma na prípravné stretnutie pred výročnou klimatickou konferenciou OSN (COP26), ktorá sa začne v škótskom Glasgowe 31. októbra.

Vatikán 9. októbra (TASR) - Pápež František vyzval v sobotu zákonodarcov po celom svete, aby prekonali "úzke hranice" straníckej politiky a rýchlo dosiahli konsenzus v boji proti klimatickej zmene. Informovala o tom agentúra AP.

Pápež sa prihovoril parlamentným poslancom, ktorí dorazili do Ríma na prípravné stretnutie pred výročnou klimatickou konferenciou OSN (COP26), ktorá sa začne v škótskom Glasgowe 31. októbra.

František sa zmienil o spoločnej výzve, ktorú tento týždeň podpísal s ďalšími náboženskými lídrami a ktorá apeluje na vlády, aby sa na konferencii OSN prihlásili k ambicióznym cieľom.

"Na vyriešenie tohto problému je potrebné, aby každý zohral svoju úlohu," povedal František poslancom z početných krajín. Úloha politických a vládnych lídrov v tomto úsilí je podľa neho kľúčová.

"Táto náročná zmena smerovania si bude vyžadovať veľkú múdrosť, predvídavosť a záujem o spoločné dobro: slovom, základné cnosti dobrej politiky," vyhlásil pápež, ktorý sa podľa piatkového oznámenia Vatikánu napriek svojmu úmyslu napokon nezúčastní na konferencii COP26.

František súčasne vyjadril nádej, že aktivity zákonodarcov v súvislosti s klimatickou konferenciou i celkovo "osvietia dve dôležité zásady zodpovednosti a solidárnosti".

"Dlhujeme to mladým, budúcim generáciám," dodal s tým, že pri starostlivosti o "spoločný domov" ľudstva nemožno len odrádzať od zlých praktík a postihovať ich, ale aj povzbudzovať k "vydaniu sa na nové cesty" vhodnejšie pre ciele klimatickej ochrany.

Pred svojím vystúpením František prijal na súkromnej audiencii predsedníčku Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovú, dopĺňa AP.