Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež koncom apríla zavíta do Maďarska

Pápež František, v nedeľu 26. februára 2023. Foto: TASR/AP

Vyvrcholením pápežovej cesty bude 30. apríla omša na Námestí Lajosa Kossutha v Budapešti.

Vatikán 27. februára (TASR) - Pápež František sa v dňoch 28. až 30. apríla vydá na svoju 41. zahraničnú apoštolskú cestu do Maďarska, kde sa okrem iného stretne aj s premiérom Viktorom Orbánom a prezidentkou Katalin Novákovou. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informoval hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Ako spresnil spravodajský web Vatican News, pápež sa počas svojej trojdňovej návštevy stretne s utečencami a chudobnými ľuďmi, ako aj s deťmi z Inštitútu blahoslaveného Lászlóa Batthyánya-Strattmanna.

Podľa miestnych zdrojov od začiatku vojny na Ukrajine prešlo cez Maďarsko takmer milión občanov Ukrajiny.

Ako je zvykom, pápež sa počas návštevy stretne aj so zástupcami vládnych úradov, predstaviteľmi občianskej spoločnosti a diplomatickým zborom. V programe je aj stretnutie s mladými ľuďmi, duchovnými i predstaviteľmi akademického a kultúrneho sveta.

Vyvrcholením pápežovej cesty bude 30. apríla omša na Námestí Lajosa Kossutha v Budapešti.

Pápežova návšteva v Maďarsku bude jeho 41. zahraničnou apoštolskou cestou. Maďarsko bude v poradí 61. krajinou, kam František zavítal od začiatku svojho pontifikátu.

V Budapešti sa pápež nakrátko zastavil aj v roku 2021 - cestou na Slovensko -, aby tam 12. septembra slávil omšu pri príležitosti ukončenia 52. medzinárodného eucharistického kongresu.

Pápež František prejavil svoju blízkosť maďarským veriacim aj počas návštevy Rumunska, keď celebroval omšu v obľúbenom maďarskom pútnickom mieste Csíksomlyó (Šumuleu Ciuc) v rumunskom Sedmohradsku. Ide o región, ktorý bol kedysi súčasťou Maďarska, ale v roku 1920 sa stalo rumunským územím. K maďarskému pôvodu sa v Rumunsku hlási viac ako milión ľudí.