Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež koncom júla navštívi Kanadu

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Spravodajský web Vatican News dodal, že návšteva sa uskutoční na pozvanie kanadskej biskupskej konferencie.

Vatikán 13. mája (TASR) - Pápež František koncom júla odcestuje na týždeň do Kanady, kde sa má stretnúť s príslušníkmi pôvodných národov, ktorí zažili zlé zaobchádzanie v cirkevných internátnych školách. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Pápež v apríli poprosil o odpustenie v súvislosti s týmto ďalším škandálom, ktorý otriasol katolíckou cirkvou. K vyjadreniu ľútosti došlo vo Vatikáne, keď František prijal niekoľko delegácií pôvodných obyvateľov Kanady.

Riaditeľ tlačového strediska Svätej stolice Matteo Bruni spresnil, že návšteva Kanady je naplánovaná na 24. – 30. júla a pápež počas nej navštívi mestá Edmonton, Québec a Iqaluit.

Spravodajský web Vatican News dodal, že návšteva sa uskutoční na pozvanie kanadskej biskupskej konferencie a jej cieľom je "pomôcť posilniť pastoračný proces zmierenia s pôvodným obyvateľstvom" po tom, ako kanadská vláda v minulosti presadzovala v internátnych školách asimilačné programy pre deti pôvodných obyvateľov Kanady.

Tieto programy sa realizovali od konca 19. storočia až do polovice 20. storočia. Viaceré zo škôl boli vedené kresťanskými organizáciami. Deti v nich neraz trpeli nedostatočnou výživou a systematickým zlým zaobchádzaním i zneužívaním rôzneho druhu.