Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pápež priletel na Lampedusu, keď tam práve priplávala loď s migrantmi

Pápež František (v strede) sa modlí po tom, ako hodil z lode Talianskej pobrežnej hliadky do mora veniec na pamiatku utopených afrických imigrantov, ktorí nikdy nedorazili na ostrov počas jeho návštevy na talianskom ostrove Lampedusa 8. júla 2013. Foto: TASR/AP

Lampedusa je k Afrike bližšie než talianska pevnina a pre migrantov tajne prevážaných člnmi je to aj hlavné miesto vstupu do Talianska.

Lampedusa 8. júla (TASR) - František dnes pricestoval na maličký sicílsky ostrov Lampedusa, aby sa stretol s migrantmi, ktorí prežili nebezpečnú plavbu z Afriky cez Stredozemné more a dostali sa na pobrežie Talianska. Pápež sa tiež modlil za tých, čo cestou zahynuli na mori.

Pápež František dnes na sicílskom ostrove Lampedusa kritizoval "globalizáciu ľahostajnosti", ktorá víta migrantov prichádzajúcich z Afriky za lepším životom do Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

František počas bohoslužby na hlavnom športovom štadióne na Lampeduse žialil nad tým, že my všetci "sme už zabudli oplakávať" migrantov, ktorí sa stratili na mori. Pápež takisto odsúdil pašerákov, ktorí zneužívajú chudobu migrantov na to, aby sa obohatili ich prevážaním do Talianska na nebezpečných a preplnených člnoch.

Pápež pri provizórnom oltári z drevených vrakov stroskotaných člnov privítal nových afrických prisťahovalcov a zaželal im dobrý začiatok posvätného moslimského mesiaca ramadán.

Najvyšší pontifex sa však poďakoval obyvateľom Lampedusy za to, čo všetko robia pre príchodzích migrantov.

František, ktorého vlastní predkovia sa prisťahovali z Talianska do Argentíny, pricestoval do najodľahlejšieho kúta Talianska - na ostrov Lampedusa - aby pritiahol pozornosť na ťažký údel migrantov a na potrebu ponúknuť im dôstojný život.

Keď pápež pricestoval na letisko na ostrove, k pobrežiu Lampedusy práve priplávala ďalšia loď vezúca 162 eritrejských migrantov. Po prílete odviezli pápeža do prístavu, kde hodil do mora veniec z kvetov na pamiatku tých, čo na púti za lepším osudom prišli o život. Stretol sa aj s delegáciou afrických migrantov, ktorí mali to šťastie a podobnú plavbu prežili. Odtiaľ Františka prepravili na miestny štadión na omšu. Tam ho už vítali tisíce nadšených ľudí, napísala tlačová agentúra DPA.

Omša sa konala na štadióne, ktorý slúžil aj ako hlavné stredisko pre tisíce obyvateľov, utekajúcich zo Severnej Afriky v roku 2011 počas povstaní takzvanej arabskej jari. Pre Františka bol pripravený kalich, ktorý miestny tesár vyrezal z dreva člna migrantov, ako uviedla agentúra Reuters.

Ide o prvú cestu Františka počas pôsobenia v pápežskom úrade, okrem návštevy Benedikta XVI. krátko po marcovom zvolení, keď jeho predchodca býval v pápežskej rezidencii v Castel Gandolfe pri Ríme. Výber cesty na Lampedusu je pre nového pápeža mimoriadne symbolický, pretože ľudí chudobných a zbavených dôstojnosti dal do centra svojho pôsobenia vo Vatikáne. Už pri nástupe do úradu vyzval cirkev, aby sa vrátila k svojej misii a slúžila práve týmto ľuďom.

Lampedusa je ospalý ostrov, kde sa obyvatelia zvyčajne venujú rybolovu a turizmu. Nachádza sa v polovici cesty medzi Tuniskom a Sicíliou. Ostrov je k Afrike bližšie než talianska pevnina a pre migrantov tajne prevážaných člnmi je to aj hlavné miesto vstupu do Talianska.

Bývalý taliansky minister pre rozvoj a zakladateľ katolíckej charity Andrea Riccardi napísal v novinách Corriere della Sera, že na ostrov sa doplavilo v rokoch 1999-2012 vyše 200.000 ľudí, pričom od roku 1988 sa v Stredozemnom mori utopilo približne 19.000 osôb.