Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pápež mal omšu na štadióne v Nikózii, vyzval na spájanie

Pápež František prichádza na bohoslužbu počas druhého dňa návštevy Cypru, ktorá sa koná na štadióne GSP v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia v piatok 3. decembra 2021. Foto: TASR/AP

V kázni pápež vyzval prítomných, aby v sebe pestovali "zmysel pre bratstvo".

Nikózia 3. decembra (TASR) - Pápež František odslúžil v piatok omšu na futbalovom štadióne v Nikózii za účasti 7000 – 10.000 ľudí. Viacerí z nich boli robotníci z Filipín a južnej Ázie, ktorí tvoria väčšinu z 25-tisícovej populácie katolíkov na prevažne pravoslávnom Cypre.

Štadión má kapacitu 22.000 miest, ale keďže veriaci boli zhromaždení iba v jednej časti, pápež napokon neurobil okruh papamobilom popred tribúny, všimla si agentúra AP.

Francúzska agentúra AFP uviedla, že medzi účastníkmi viali vlajky Libanonu, Filipín či pápežovej rodnej Argentíny.

V kázni pápež vyzval prítomných, aby v sebe pestovali "zmysel pre bratstvo". Už vo štvrtok na stretnutiach s politikmi vyzval na znovuzjednotenie rozdeleného cyperského ostrova a tiež na ústretovosť voči migrantom.

"Ak zostaneme rozdelení, ak bude každý myslieť len na seba alebo na svoju skupinu, ak sa odmietneme spájať, ak odmietneme spolu hovoriť a kráčať, tak sa z našej slepoty nikdy úplne nevyliečime," zdôraznil František v piatkovej kázni.

Ako gesto jednoty sa na omši zúčastnili aj dvaja pravoslávni biskupi. Najvyšší predstaviteľ cyperskej pravoslávnej cirkvi Chryzostom II., s ktorým sa pápež stretol pred omšou, uviedol, že jeho cirkev udržiava "výborné vzťahy" so všetkými cirkvami a v uplynulých rokoch sa snažila aj o dialóg s islamskými predstaviteľmi na Blízkom východe. Tieto snahy však podľa neho prekazili extrémisti "vyvolávaním vášní".

Polícia pred omšou zadržala 43-ročného muža, ktorý sa na štadión snažil dostať s nožom. Muž, ktorý nepochádzal z Cypru, policajtom tvrdil, že nôž mal na vlastnú ochranu.