Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Pápež na audiencii neprečítal katechézu

Pápež František udeľuje svoje požehnanie na záver svojej týždennej generálnej audiencie v Aule Pavla VI. vo Vatikáne v stredu 28. februára 2024. Foto: TASR/AP

Drahí bratia a sestry, stále som trochu prechladnutý, uviedol František, keď oznamoval, že on sám svoj pripravený príhovor, venovaný závisti a márnivosti, neprečíta.

Vatikán 28. februára (TASR) - Pápež František v stredu na pravidelnej generálnej audiencii vo Vatikáne neprečítal katechézu, pretože je stále "trochu prechladnutý". O prečítanie textu požiadal svojho asistenta, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Drahí bratia a sestry, stále som trochu prechladnutý," uviedol František, keď oznamoval, že on sám svoj pripravený príhovor, venovaný závisti a márnivosti, neprečíta.

Pápež v poslednej dobe čelil viacerým zdravotným komplikáciám a aj v pondelok a v sobotu zrušil svoje audiencie, pretože mal podľa Vatikánu miernu chrípku. V nedeľu sa však s pútnikmi na Námestí svätého Petra modlil tradičnú modlitbu Anjel Pána a predniesol aj príhovor.

František, ktorému v mladosti odstránili časť pľúc, bol v decembri nútený zrušiť návštevu Dubaja, kde sa mal zúčastniť na klimatickej konferencii COP28, pre symptómy podobné chrípke. V januári taktiež nedokončil svoj príhovor, pričom uviedol, že "má tak trochu zápal priedušiek".

František, ktorý oslávil v decembri 87 rokov, trpel od nástupu do funkcie v roku 2013 už viacerými zdravotnými problémami - od bolesti kolena a bedra až po zapálené hrubé črevo a operáciu prietrže vlani v júni.