Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež na desiate výročie pontifikátu zverejnil svoj prvý podcast

Na archívnej snímke pápež František otvára sväté dvere katedrály Bangui v Stredoafrickej republike. Foto: TASR/AP

Pápež si v podcaste napríklad konkrétne zaspomínal na audienciu so starými rodičmi z celého sveta, ktorá sa konala 28. septembra 2014.

Vatikán 13. marca (TASR) - Pápež František pri príležitosti desiateho výročia svojho pontifikátu zverejnil svoj prvý podcast, informovala v pondelok agentúra APA.

"Bolí ma, keď vidím mŕtvych mladých ľudí, ktorí sa nevrátia domov - či už na ruskej alebo na ukrajinskej strane, vnímam to rovnako; je ťažké to akceptovať," povedal František, ktorý si pri príležitosti výročia svojho nástupu na pápežský stolec praje, aby vo svete zavládol mier.

"Mier, potrebujeme mier,"
zdôraznil.

V podcaste ďalej hovoril o sebe a o výzvach, s ktorými sa stretáva počas pôsobenia vo svojom úrade. Podcast, ktorý vo Vatikáne označujú ako "popecast", je rozhovorom pápeža s novinárom servera Vatican News Salvatorem Cernuziom, v ktorom František hovoril o najdôležitejších etapách svojho pontifikátu.

"Prvé, čo mi napadne, je, akoby moje zvolenie za pápeža prebehlo len včera...," podotkol František, ktorý na začiatku rozhovoru položil otázku: "Podcast? Čo je to?".

Od 13. marca 2013, keď sa rozhodlo o tom, že na pápežský stolec zasadne argentínsky arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, ubehlo už desať rokov. Pápež František pri tejto príležitosti v pondelok odslúži omšu, zatiaľ čo do Vatikánu prichádzajú blahoželania z celého sveta.

Z tisícov pápežských audiencií, stoviek návštev diecéz a farností a 40 apoštolských ciest si František podľa vlastných slov zachoval "vo svojom srdci jasné spomienky" a označil ich za najkrajšie momenty svojho pontifikátu, uvádza APA.

Pápež si v podcaste napríklad konkrétne zaspomínal na audienciu so starými rodičmi z celého sveta, ktorá sa konala 28. septembra 2014. "Starí ľudia sú múdri a veľmi mi pomáhajú. Aj ja sám som starý," povedal.