Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pápež na generálnej audiencii zdôraznil potrebu úcty k starším

Pápež František prichádza na generálnu audienciu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne 20. apríla 2022 po viac ako dvojročnej prestávke zapríčinenej koronavírusovou pandémiou. Foto: TASR/AP

Mladí ľudia by podľa Františka nemali byť k povýšeneckým či pohŕdavým postojom voči starším ľuďom povzbudzovaní ani nepriamo.

Vatikán 20. apríla (TASR) - Pápež František v stredu počas generálnej audiencie vo Vatikáne zdôraznil význam úcty k starším ľuďom a vyzval mládež, aby sa vzdelávala o živote a jeho etapách. Išlo o prvú generálnu audienciu po viac ako dvoch rokoch. TASR správu prevzala zo spravodajského webu Vatican News.

Pápež povedal, že prostredníctvom Biblie poznávame cestu cez slabosti staroby, ktorá je poznačená "skúsenosťou nejasnosti a skľúčenosti, straty a opustenosti, sklamania a pochybnosti". Takéto poznanie našej vlastnej slabosti podľa jeho slov môže nastať v akejkoľvek etape života.

Pápež František prichádza na generálnu audienciu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne 20. apríla 2022 po viac ako dvojročnej prestávke zapríčinenej koronavírusovou pandémiou.
Foto: TASR/AP


František takisto hovoril o "nádhernom prejave lásky, ktorým je úcta". Úcta sa však vytráca, keď sa namiesto svojho vyjadrenia prostredníctvom jemnosti, náklonnosti, nežnosti a rešpektu mení na hrubosť a zneužívanie. Preto podľa pápeža môže prejav úcty chýbať aj pri takých skutkoch, akým je napríklad starostlivosť o chorých.

Mladí ľudia by podľa Františka nemali byť k povýšeneckým či pohŕdavým postojom voči starším ľuďom povzbudzovaní ani nepriamo.