Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež na Kube vyzval na ukončenie ozbrojeného kofliktu v Kolumbii

Vietor dvíha pápežovi Františkovi z hlavy solideo a prevracia mu mozetu počas vystúpenia z lietadla na letisku v Havane 19. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Pápežovo diplomatické úsilie bolo nedávno korunované úspechom v podobe obnovenia kontaktov medzi Spojenými štátmi a Kubou.

Havana 20. septembra (TASR) - Pápež František dnes vyzval kolumbijskú vládu a povstaleckú armádu, aby ukončili najdlhšie trvajúci ozbrojený konflikt v Latinskej Amerike. Upozornil vodcov oboch strán, že vzhľadom na preliatu krv si nemôžu dovoliť ďalšie zlyhanie v mierovom procese a zmierovaní.

Pápežovo diplomatické úsilie bolo nedávno korunované úspechom v podobe obnovenia kontaktov medzi Spojenými štátmi a Kubou.

V kázni v rámci dnešnej omše na havanskom Námestí revolúcie, ktorá je považovaná za vrchol jeho návštevy na Kube, sa pápež priamo nezmienil o politickej situácii na ostrove alebo o vzťahoch Kuby a USA. Venoval sa skôr zmenám a výzvam, ktoré čakajú kubánsku spoločnosť, keď sa bude otvárať svetu.

Pápež František žehná veriacim pri príchode na havanské námestie Revolúcie, kde bude celebrovať slávnostnú omšu. V Havane 20. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


František dnes vo svojej homílii vyzval kubánskych kresťanov, aby slúžili tým najslabším vo svojej spoločnosti, nevyužívali ich a aby v službe druhým odmietli akúkoľvek ideológiu.

Vysvetlil, že službou sa "dotýkame tváre blížneho, jeho podstaty, cítime jeho blízkosť a niekedy i bolesť. Preto služba nikdy nemá podobu ideológie, lebo neslúži ideám, ale ľuďom," zdôraznil.

Pápež, pochádzajúci z Argentíny, varoval pred presadzovaním osobných ambícií a "hraním na seba" v čase, keď krajina prechádza náročným obdobím ekonomickej a politickej transformácie.

Na Kubáncov naliehal, aby sa vyvarovali aj "hodnotiacich pohľadov". Vysvetlil, že Ježiš všetkých žiada, aby sa s láskou starali o blížnych, "bez toho, aby si všímali, čo robí či nerobí ich sused".

Pripomenul tiež, že kresťan je vždy povolaný nechať bokom svoje ašpirácie a túžby, a zamerať svoju pozornosť na tých najohrozenejších. Uviedol, že slúžiť ako občania tiež znamená starať sa o najslabších: členov rodín, spoločenstva či národa. "Tých nás Ježiš volá chrániť, brániť ich a slúžiť im," uviedol pápež. V tejto súvislosti použil zdôraznil slovo "dôstojnosť", keď uviedol, že "byť kresťanom znamená slúžiť dôstojnosti blížneho, bojovať za jeho dôstojnosť a žiť pre ich dôstojnosť".

Veriaci čakajú na havanskom námestí Revolúcie na príchod pápeža Františka, ktorý tu bude celebrovať slávnostnú omšu. V Havane 20. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Na záver homílie vzdal hold kubánskemu národu, "ktorý má zmysel pre fiestu, priateľstvo a krásu". "Je to národ, ktorý utŕžil rany - ako každý iný, ale vie otvoriť svoju náruč, vie kráčať vpred s nádejou, lebo je povolaný k veľkým veciam".

Pápež strávi na Kube najbližšie tri dni. V utorok večer odtiaľ odcestuje do Spojených štátov.