Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež na omši v Džube apeloval na mier v Južnom Sudáne

Pápež František máva z auta pri odchode z letiska okolo davu ľudí v Džube 3. februára 2023. Foto: TASR/AP

Južný Sudán vyhlásil v roku 2011 nezávislosť od Sudánu, avšak odvtedy mier ešte v tejto chudobnej krajine nezavládol.

Džuba 5. februára (TASR) - Záverečnou výzvou na mier v Južnom Sudáne celebroval pápež František v nedeľu v hlavnom meste Južného Sudánu Džuba omšu za účasti desiatok tisícov veriacich. Bohoslužby sa konali na konci jeho mimoriadneho afrického turné, na ktorom sa sčasti zúčastnil aj s ďalšími vysokými predstaviteľmi kresťanskej cirkvi. Cirkevní hodnostári prišli Južný Sudán povzbudiť na jeho ceste zotavovania sa z občianskej vojny. Píše o tom agentúra AP.

V posledný deň svojej africkej púte vyzval najvyšší pontifex obyvateľov Južného Sudánu, aby zložili zbrane a vzájomne si odpustili. Omša sa konala pri pamätníku sudánskeho politika a revolučného vodcu Johna Garanga a prišlo na ňu odhadom až 70.000 ľudí – vrátane najvyšších politických predstaviteľov krajiny.

"Aj keď nám krváca srdce pre krivdy, ktorých sa nám dostalo, zrieknime sa raz a navždy odpovedať na zlo zlom," nechal sa počuť pápež František. "Prijímajme a milujme sa navzájom úprimne a veľkodušne, ako to aj Boh robí s nami," zdôraznil pápež. Jeho slová, ktoré zazneli v nedeľnej homílii v juhosudánskej metropole, citovala okrem svetových tlačových agentúr aj vatikánska spravodajská stránka VaticanNews.va.

Na nezvyčajnej trojdňovej ekumenickej misii v Južnom Sudáne pápeža sprevádzali aj ďalší dvaja kresťanskí lídri - canterburský arcibiskup Justin Welby a moderátor škótskej cirkvi Iain Greenshields. Táto ich spoločná návšteva je prvou svojho druhu v dejinách kresťanstva, všíma si agentúra Reuters.

Južný Sudán vyhlásil v roku 2011 nezávislosť od Sudánu, avšak odvtedy mier ešte v tejto chudobnej krajine nezavládol. Dlhoročná občianska vojna medzi ozbrojenými silami vernými juhosudánskemu prezidentovi Salvovi Kiirovi a jednotkami lojálnymi jeho rivalovi a viceprezidentovi Riekovi Macharovi (vysl.: Mačarovi) si vyžiadala už 380.000 mŕtvych a štyri milióny vysídlených.

Pápež okrem púte do Južného Sudánu navštívil tento týždeň aj Konžskú demokratickú republiku. Počas nej odsúdil "ekonomický kolonializmus" v Afrike a "zverstvá" páchané v tejto druhej najväčšej krajine Afriky, ktoré podľa neho vrhajú "hanbu na celé ľudstvo". Východnú časť KDR bohatú na nerasty už celé desaťročia drancujú aj rôzne ozbrojené skupiny.