Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pápež na ruskom veľvyslanectve vyjadril obavy v spojitosti s vojnou

Na snímke pápež František prichádza v Bazilike sv. Pavla za hradbami k sláveniu vešpier na záver Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov v Ríme 25. januára 2022. Foto: TASR/AP

Františkova neohlásená návšteva prichádza deň po tom, ako vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil dianie na Ukrajine.

Vatikán 25. februára (TASR) - Pápež František navštívil v piatok ruské veľvyslanectvo pri Svätej stolici, aby vyjadril znepokojenie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. S odvolaním sa na vatikánsky tlačový úrad o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Pápež bol na ruskom veľvyslanectve v Ríme len niečo vyše pol hodiny, uviedol tlačový úrad bez poskytnutia ďalších podrobností o stretnutí.

Františkova neohlásená návšteva prichádza deň po tom, ako vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil dianie na Ukrajine. "Stále je čas na dobrú vôľu, stále je priestor na vyjednávanie, stále je priestor na uplatňovanie múdrosti, ktorá chráni svet pred bláznovstvom a hrôzami vojny," uviedol.

Pápež vyhlásil budúcotýždňovú Popolcovú stredu, ktorá tento rok pripadá na 2. marca, za medzinárodný deň pôstu a modlitieb za mier.

Správy o pápežovej iniciatíve prišli hneď po tom, čo Vatikán oznámil, že František zrušil plánovanú nedeľnú návštevu Florencie a neodslúži omšu na Popolcovú stredu pre akútnu bolesť kolena. Vatikán uviedol, že 85-ročný pápež ruší svoju účasť na udalostiach po tom, čo mu lekári naordinovali odpočinok.