Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Pápež na súkromnej audiencii prijal nemeckého prezidenta Steinmeiera

Na snímke zľava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a jeho manželka Elke Budenbenderová prichádzajú na súkromnú audiencu u pápeža Františka vo Vatikáne 25. októbra 2021. Foto: TASR / AP

Steinmeier po schôdzke uviedol, že na neho František urobil hlboký dojem, a dodal, že sa už teší na ďalšie stretnutie.

Rím 25. októbra (TASR) - Utečenci, klimatický summit a cirkev v Nemecku boli v pondelok témami stretnutia nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera s pápežom Františkom vo Vatikáne. Informovala o tom agentúra DPA.

Pápež prijal 65-ročného Steinmeiera a jeho manželku na súkromnej audiencii v Apoštolskom paláci, kam dorazil krátko pred príchodom nemeckého prezidenta.

Steinmeier po schôdzke uviedol, že na neho František urobil hlboký dojem, a dodal, že sa už teší na ďalšie stretnutie. Následne sa nemecký prezident stretol aj s vatikánskym štátnym sekretárom Pietrom Parolinom.

Pápež František v nedeľu počas modlitby Anjel Pána vyzval na garantovanie ochrany a zabezpečenie azylového konania pre utečencov z Líbye.

Nemecký prezident vo Vatikáne vyjadril ľútosť, že Európa v minulosti nedokázala nájsť spoločnú cestu v utečeneckej politike. "Následky tohto dnes vidíme v nekoordinovanom správaní v rámci Európskej únie," dodal.

Pápež František vyjadril podľa Steinmeiera obavy v súvislosti s dohodami, ktoré majú byť uzavreté na nadchádzajúcom klimatickom summite v škótskom Glasgowe a podľa všetkého nedosiahnu očakávania. Pôvodne chcel František na summit COP26 odcestovať osobne, nakoniec však od cesty upustil a miesto neho sa na schôdzke zúčastní Parolin, píše DPA.

Témou rokovaní medzi pápežom a nemeckým prezidentom bola aj situácia v nemeckej katolíckej cirkvi, pričom Steinmeier vyzval, aby si opätovne získala svoju dôveryhodnosť. "Samozrejme sa na to vťahuje aj spracovanie škandálov v súvislosti so zneužívaním, ku ktorým došlo v minulosti," dodal.