Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež na Zelený štvrtok ocenil prácu kňazov a zdravotníkov

Na snímke pápež František slúži omšu na Veľký štvrtok v prázdnej Bazilike sv. Petra v rámci opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu vo Vatikáne vo štvrtok 9. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Nákazu v Taliansku celkovo potvrdili u 143 626 osôb. Vatikán eviduje už osem ľudí, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus.

Vatikán 9. apríla (TASR) – Pápež František na Zelený štvrtok celebroval omšu, počas ktorej vyslovil uznanie kňazom a zdravotníkom, ktorí sa starajú o pacientov nakazených koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP.

František slúžil omšu na pamiatku Pánovej večere (Missa in Coena Domini) vo vatikánskej Bazilike sv. Petra bez účasti verejnosti v rámci opatrení na obmedzenie šírenia vírusu. Pápež nevykonal ani tradičný obrad umývania nôh, ktorý je znakom pokory a služby.

Minulý rok pápež na Zelený štvrtok umyl nohy 12 trestancom z väznice neďaleko Ríma. Tento obrad pripomína počínanie Ježiša Krista, ktorý umyl nohy 12 apoštolom počas poslednej večere pred svojím ukrižovaním.

Pápež vo štvrtok takisto vyjadril svoje zdesenie nad slovnými útokmi a hanobením kňazov, ktoré sa objavujú v súvislosti so škandálmi v katolíckej cirkvi.

František si na začiatku svojej homílie uctil pamiatku kňazov, ktorí položili život v službe pre iných. Vyzdvihol najmä tých, ktorí zomreli po tom, ako poskytovali duchovnú starostlivosť chorým ležiacim v talianskych nemocniciach.

Taliansko je v počte úmrtí na koronavírus najviac postihnutou krajinou na svete. Nákaze tam podľahlo už najmenej 18 279 ľudí.

Pápež pripomenul, že v Taliansku na ochorenie COVID-19 zomreli aj mnohí lekári a zdravotné sestry, ktorí sa starali o pacientov v nemocniciach. Podľa štvrtkovej bilancie ich umrelo už najmenej 100.

Nákazu v Taliansku celkovo potvrdili u 143 626 osôb. Vatikán eviduje už osem ľudí, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus.