Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež nabádal obyvateľov KDR, aby v sebe našli silu k odpusteniu

Pápež František v rámci návštevy Konžskej demokratickej republiky (KDR) v stredu dopoludnia odslúžil na letisku N'Dolo v Kinshase omšu pod holým nebom. Foto: TASR/AP

František začal stretnutie s veriacimi pomalou jazdou papamobilu po areáli letiska, čo vyvolalo nadšenie prítomných, z ktorých mnohí bežali pozdĺž trasy auta a mávali vlajkami.

Kinshasa 1. februára (TASR) — Pápež František v rámci návštevy Konžskej demokratickej republiky (KDR) v stredu dopoludnia odslúžil na letisku N'Dolo v Kinshase omšu pod holým nebom. Organizátori odhadujú, že sa na nej zúčastnilo viac ako milión ľudí, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Vo svojej homílii pápež prítomných vyzval, aby "našli silu odpustiť sebe, iným a dejinám", pričom uviedol príklad Ježiša, ktorý odpustil tým, čo ho zradili.

S odkazom na desaťročia násilia najmä na východe KDR, ktoré prinútilo milióny ľudí opustiť svoje domovy, František zdôraznil, že "odpustiť neznamená predstierať, že sa nič zlé nestalo".

"Aké veľké dobro nám prináša očistenie srdca od hnevu a výčitiek, od každej stopy zášti a nepriateľstva!" pripomenul pápež.

Mnohí účastníci omše podľa AP strávili v rozsiahlom areáli letiska noc spievaním, tancovaním a duchovnou prípravou na prvú pápežskú omšu od roku 1985, keď KDR, vtedy nesúci meno Zair, navštívil Ján Pavol II.

František začal stretnutie s veriacimi pomalou jazdou papamobilu po areáli letiska, čo vyvolalo nadšenie prítomných, z ktorých mnohí bežali pozdĺž trasy auta a mávali vlajkami. Časť žien mala oblečené šaty a sukne z látky s voskovou potlačou, na ktorej bola Františkova podobizeň alebo náboženské symboly.

Dav opäť jasal, keď ich pápež pozdravil v lingale — jednom zo štyroch jazykov KDR, ktorým sa hovorí v hlavnom meste Kinshasa.

Rozhlasová stanica RFI informovala, že vláda KDR vyhlásila stredu dopoludnia za štátny sviatok. Školy zostanú zatvorené celý deň. Pozdĺž trasy presunu pápeža Františka a na letisku N'Dolo boli rozmiestnené tisíce policajtov, vojakov a členov Republikánskej gardy.

Dopoludňajšia omša bola prvým veľkým podujatím pápeža Františka po jeho utorňajšom príchode do KDR. Vo svojom úvodnom prejave k predstaviteľom vlády odsúdil stáročia trvajúce drancovanie nerastného a prírodného bohatstva Afriky cudzími mocnosťami.