Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež nepriamo kritizoval Putina, uvažuje nad návštevou Kyjeva

Maltský prezident George Vella (vpravo) počúva príhovor pápeža Františka 2. apríla 2022 vo Vallette. Foto: TASR/AP

Svätý otec tiež poukázal na migračnú krízu, ktorú vyvolala vojna a vyzval na rozsiahlu a spoločnú reakciu.

Valletta 2. apríla (TASR) - Pápež František počas svojej pracovnej návštevy Malty v sobotu nepriamo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za rozpútanie vojny na Ukrajine, vyzval medzinárodné spoločenstvo na spoločný prístup k svetovým migračným krízam a uviedol, že zvažuje návštevu Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters

"Opäť sme svedkami toho, ako nejaký potentát, ktorý je, bohužiaľ, posadnutý anachronickými tvrdeniami o nacionalistických záujmoch, vyvoláva a podnecuje konflikty, zatiaľ čo obyčajní ľudia cítia potrebu vybudovať budúcnosť, ktorá buď bude spoločná, alebo nebude vôbec," povedal pápež František, pričom však nespomenul priamo Rusko ani Putina. Zároveň rázne odsúdil "neoprávnenú agresiu" a "zverstvá" páchané počas vojny.

Svätý otec tiež poukázal na migračnú krízu, ktorú vyvolala vojna a vyzval na rozsiahlu a spoločnú reakciu. "Niektoré štáty sa nedokážu samé vysporiadať s celým problémom, zatiaľ čo iným je ľahostajný," povedal František, pričom pripomenul, že migračné krízy sa zhoršujú po celom svete.

Na otázku, či rozmýšľa nad návštevou Kyjeva, kam ho pozvali ukrajinskí politici aj predstavitelia tamojšieho náboženského spoločenstva, František odpovedal, že nad tým uvažuje.

Počas dvoch dní na Malte sa 85-ročný najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi plánuje s migrantmi stretnúť v jednej charitatívnej ustanovizni, v ktorej našlo dočasný príbytok približne 50 ľudí.

Pápežova návšteva Malty, najmenšieho členského štátu Európskej únie, sa koná v čase zvýšeného geopolitického napätia, keď sa cez Stredozemné more snažia dostať na starý kontinent tisícky migrantov a z Ukrajiny prúdia milióny vojnových utečencov.

František mal na Maltu cestovať pôvodne už v máji 2020, plány na návštevu tejto krajiny však pápežovi argentínskeho pôvodu zmarila vtedy pandémia choroby COVID-19.