Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež nepriamo obvinil Rusko z agresivity a imperializmu

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pápež sa k vojne na Ukrajine vyjadril aj v stredu, keď odsúdil ruský raketový útok na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk.

Vatikán 30. júna (TASR) - Pápež František vo štvrtok nepriamo obvinil Rusko z "ozbrojeného dobývania, expanzionizmu a imperializmu" na Ukrajine, kde podľa neho rozpútalo krutú a nezmyselnú agresívnu vojnu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Pápež v príhovore k delegácii predstaviteľov pravoslávnej cirkvi v Ríme opísal ruskú inváziu na Ukrajine ako vojnu, ktorá proti sebe stavia dva kresťanské národy. V oboch krajinách prevládajú najmä pravoslávni kresťania, ale na Ukrajine žijú i početní veriaci hlásiaci sa ku katolíckej cirkvi.

"Uzmierenie rozdelených kresťanov... je v týchto dňoch nanajvýš aktuálne. Náš svet narušila krutá a nezmyselná vojna, v ktorej proti sebe bojujú mnohí, mnohí kresťania," uviedol pápež.

František so zjavným odkazom na Rusko dodal, že všetci musia uznať, že "ozbrojené dobývanie, expanzionizmus a imperializmus nemajú nič spoločné s kráľovstvom, ktoré ohlasoval Ježiš".

Pápež sa k vojne na Ukrajine vyjadril aj v stredu, keď odsúdil ruský raketový útok na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk, pri ktorom zahynulo najmenej 18 ľudí a ďalších približne 60 utrpelo zranenia.