Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež odsúdil kultúru individualizmu počas pandémie

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pápež povedal, že pandémia odhalila, akí sme všetci zraniteľní a navzájom prepojení.

Vatikán 12. augusta (TASR) - Pápež František v stredu odsúdil kultúru individualizmu, ktorú odhalila pandémia nového koronavírusu a ktorej obeťou sa stala starostlivosť o najslabších členov spoločnosti. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

František v príhovore na pravidelnej stredajšej audiencii vyzval veriacich, aby práve teraz - v období, keď odborníci pracujú na vývoji liečby koronavírusovej nákazy, ktorá "postihla nás všetkých bez rozdielu" - "prekonali osobný a kolektívny individualizmus".

Pápež povedal, že "pandémia odhalila, akí sme všetci zraniteľní a navzájom prepojení", pričom si zároveň "viac uvedomujeme šírenie nesprávneho, individualistického spôsobu myslenia v našej spoločnosti, takého, čo popiera ľudskú dôstojnosť a vzťahy, čo vníma osoby ako spotrebný tovar a vytvára kultúru akýchsi 'jednorazových' výrobkov".

Apeloval na ľudí, aby sa "starali o našich bratov a sestry, predovšetkým o tých, čo trpia", a aby videli "ľudskú dôstojnosť v každom človeku, nech je príslušníkom akejkoľvek rasy, rozpráva akýmkoľvek jazykom alebo sa nachádza v akomkoľvek stave".