Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež odsúdil surové zverstvá v Konžskej demokratickej republike

Pápež František počas prejavu na stretnutí s obeťami náslia z východného Konga, v apoštolskej nunciatúre v Kinshase 1. februára 2023. Foto: TASR/AP

Krvavé útoky sú pripisované aj Spojeným demokratickým silám (ADF), ktoré spolupracujú s Islamským štátom (IS). Jedným z nich bol výbuch bomby v kostole v januári, ktorý usmrtil 14 ľudí.

Kinshasa 1. februára (TASR) - Pápež František v stredu popoludní v Konžskej demokratickej republike (KDR) odsúdil "surové zverstvá, ktoré vrhajú hanbu na celé ľudstvo" a stali sa vo východnej časti tejto africkej krajiny. Krátko predtým si v hlavnom meste Kinshasa vypočul svedectvá obetí konfliktu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Pápež počas druhého dňa návštevy v KDR vyzval ľudí, ktorí "plienia, pustošia a destabilizujú" tento nepokojný región, aby zložili zbrane. "Obohacujete sa nezákonným využívaním majetku tejto krajiny a surovým obetovaním nevinných ľudí," povedal František. "Počúvajte nárek ich krvi," pripomenul biblický verš z Knihy Genezis.

Požiadal potom Boha o zľutovanie. "Možno premení srdcia tých, čo páchali surové zverstvá, ktoré vrhajú hanbu na celé ľudstvo," dodal František.

KDR je najväčší katolícky štát Afriky. Jeho východnú časť bohatú na nerasty už desaťročia drancujú desiatky ozbrojených skupín. Povstalecká skupina M23 od konca roka 2021 obsadila provinciu Severné Kivu, čo prinútilo státisíce ľudí ujsť zo svojich domovov.

Krvavé útoky sú pripisované aj Spojeným demokratickým silám (ADF), ktoré spolupracujú s Islamským štátom (IS). Jedným z nich bol výbuch bomby v kostole v januári, ktorý usmrtil 14 ľudí.

Pápež si v stredu popoludní vypočul svedectvo štyroch obetí násilia a opísali mu spôsoby mučenia - od zohavovania po znásilnenie. Šestnásťročný Ladislas Kambale Kombi opísal, ako mu otca rozsekali na kusy a matku uniesli.

Ďalšiu obeť Emeldu M'karhunguluovú militanti tri mesiace zadržiavali ako sexuálnu otrokyňu. "Nútili nás jesť kukuričnú kašu s mäsom zo zabitých mužov," uviedla.

František vyhlásil, že príbehy "neľudského" násilia ho šokovali. "Vaše slzy sú mojimi slzami," dodal 86-ročný pápež. Povedal tiež, že vojnu "rozpútava neukojiteľná chamtivosť po surovinách a peniazoch, čo vedie k weaponizovanej ekonomiky a vyžaduje si nestabilitu a korupciu".