Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež odsúdil vraždenie bezbranných v Sýrii

Pápež Benedikt XVI. prečítal posolstvo Urbi et Orbi (Mestu a svetu) z balkóna Baziliky sv. Petra desiatkam tisíc ľudí, zhromaždených na vatikánskom Svätopeterskom námestí, i ďalším miliónom na celom svete, sledujúcim omšu v televízii v utorok 25. decembra 2012. Foto: TASR/AP Photo

Osemdesiatpäťročný pápež prečítal posolstvo Urbi et Orbi z balkóna Baziliky sv. Petra desiatkam tisíc ľudí, zhromaždených na vatikánskom Svätopeterskom námestí.

Vatikán 25. decembra (TASR) - Pápež Benedikt XVI. využil svoje dnešné vianočné posolstvo svetu, aby ľudí ubezpečil, že nikdy nemajú strácať nádej na mier - ani v konfliktami rozpoltených krajinách, ako je Sýria či Nigéria, kde sa podľa jeho slov pácha na kresťanoch terorizmus.

Pápež, ktorý zastáva úrad najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi už takmer osem rokov, ostro odsúdil vraždenie "bezbranných" v Sýrii a vyzval Izraelčanov a Palestínčanov, aby našli odvahu na rokovania.

Zároveň povzbudil národy z krajín, v ktorých sa odohrala tzv. arabská jar - predovšetkým Egypťanov -, aby budovali spoločnosti založené na spravodlivosti a rešpektovaní slobody a dôstojnosti každej ľudskej osoby. Egypt je podľa jeho slov krajinou požehnanou Ježišovým detstvom.

Takisto sa modlil za to, aby noví čínski lídri rešpektovali náboženstvo, čo podľa agentúry Reuters bolo narážkou na perzekúciu čínskych rímskych katolíkov pod komunistickou vládou.

Osemdesiatpäťročný pápež prečítal posolstvo Urbi et Orbi (Mestu a svetu) z balkóna Baziliky sv. Petra desiatkam tisíc ľudí, zhromaždených na vatikánskom Svätopeterskom námestí, i ďalším miliónom na celom svete, sledujúcim omšu v televízii.