Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež odsúdil vykorisťovanie Afriky pred cestou do tamojších krajín

Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 27. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa štatistiky Spojených štátov amerických totiž operuje na východe Konga okolo 130 rozličných ozbrojených skupín.

Rím 15. januára (TASR) - Pápež František odsúdil vykorisťovanie Afriky a tamojších obyvateľov. Spravil tak krátko pred plánovanou cestou do Konžskej demokratickej republiky (KDR) a Južného Sudánu. TASR správu prevzala v nedeľu od agentúry DPA.

"Myšlienka, že Afrika existuje preto, aby bola vykorisťovaná, je tou najväčšou nespravodlivosťou... Toto majú mnohí ľudia v podvedomí a treba to zmeniť," uviedol František v rozhovore pre španielsky časopis Mundo Negro, ktorý bol zverejnený cez víkend.

Hlava katolíckej cirkvi plánuje do spomínaných afrických krajín vycestovať 31. januára a jeho návšteva potrvá do 5. februára.

František pritom upozornil, že Afrika nie je bohatá iba na prírodné zdroje, no oplýva aj "duchovným bohatstvom". To spočíva v tamojších ľuďoch, dievčatách a chlapcoch, ktorí sú inteligentní a vzdelaní, povedal pápež.

Mnohé svetové mocnosti sa pritom zameriavajú na drancovanie Afriky, "ale nevidia inteligenciu, veľkosť a umenie tamojšieho ľudu", kritizoval pápež.

František mal KDR a Južný Sudán pôvodne navštíviť vlani v júli, no pre problémy s kolenom cestu posunul. Vlaňajšia cesta mala zahŕňať aj návštevu konžského mesta Goma, ktorá však bola z nadchádzajúcej cesty vyradená.

"Nemôžem tam byť pretože partizáni (v tomto regióne) veľmi postúpili," uviedol František s tým, že nemá strach o seba, no obáva sa, že jeho prítomnosť priláka davy ľudí. "Potom hodia bombu na štadión a mnohých zabijú," povedal pápež.

Podľa štatistiky Spojených štátov amerických totiž operuje na východe Konga okolo 130 rozličných ozbrojených skupín; mnohé z nich majú za cieľ zmocniť sa prírodného bohatstva, ktorým toto územie oplýva, a často páchajú masakry na civilnom obyvateľstve.