Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pápež označil Líbyu za nepredstaviteľné peklo pre migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

František takisto slovne odsúdil pokusy bagatelizovať zlé zaobchádzanie s migrantmi v tejto severoafrickej krajine sužovanej vojnou.

Rím 8. júla (TASR) - Pápež František v stredu povedal, že migranti sú sužovaní nevýslovným utrpením v "pekle", ktorým je Líbya, informovala agentúra DPA.

František takisto slovne odsúdil pokusy bagatelizovať zlé zaobchádzanie s migrantmi v tejto severoafrickej krajine sužovanej vojnou.

Pápež v stredu odslúžil svätú omšu pri príležitosti siedmeho výročia svojej návštevy na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý je hlavným miestom vstupu pre množstvo migrantov smerujúcich po mori do Európy.

František pripomenul, že keď sa na Lampeduse stretol s etiópskymi migrantmi, tlmočník mu poskytol len zostručnenú verziu vyjadrení týchto migrantov o tom, čo prežili.

Ľudia majú podľa pápeža k dispozícii len zostručnenú verziu toho, čo sa deje v Líbyi. "Vieme, že vojna je ohavná," povedal a dodal, že ľudia si nedokážu predstaviť peklo, ktoré migranti zažívajú v táboroch.

Ľudskoprávne skupiny a organizácie v rámci OSN opakovane oznamujú, že migranti v Líbyi sú nelegálne zadržiavaní a vystavovaní vážnemu zneužívaniu vrátane mučenia a otroctva.

Pápež František, ktorý pochádza z Argentíny a sám je synom talianskych prisťahovalcov, sa dlhodobo zastáva práv migrantov a otvorenej Európy, pripomína DPA. Jeho prvá cesta po nástupe do pápežského úradu v marci 2013 viedla práve na taliansky ostrov Lampedusa, ktorú navštívil v júli 2013.