Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež počas návštevy irackého Zikkuratu povedie modlitby

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

František zavíta do Iraku 5. - 8. marca.

Vatikán/Bagdad 22. februára (TASR) - Pápež František počas svojej budúcotýžňovej návštevy Iraku povedie medzináboženské modlitebné stretnutie v starovekej mezopotámskej lokalite Ur. Miestne úrady dúfajú, že sa tak obnoví záujem o toto miesto, vedcami považované za rodisko biblického Abraháma.

Správu priniesla v pondelok tlačová agentúra Reuters.

Ur, obľúbený turistických cieľ západných návštevníkov v 70. a 80. rokoch, je v súčasnosti vyhľadávaný iba ojedinele; iracký cestovný ruch výrazne utrpel následkom vojen a politickej nestability. Turistov dnes odrádza tiež pretrvávajúca koronavírusová pandémia.

Na mieste situovanom približne 300 kilometrov južne od Bagdadu sa nachádza pyramídovitá sakrálna stavba Zikkurat, chrámy, paláce a tiež priľahlý obytný komplex.

Miesto odkryl pred zhruba 100 rokmi britský archeológ Leonard Woolley. Ur je jedno z najstarších miest sveta.

Časť tohto osídlenia bola zreštaurovaná v roku 1999, keď pápež Ján Pavol II. ohlásil svoju cestu do Iraku. Návšteva sa však napokon neuskutočnila, keďže zlyhali rokovania medzi Vatikánom a vládou vtedajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna.

Miestne úrady dúfajú, že nadchádzajúca cesta pápeža Františka obnoví medzinárodný záujem o toto miesto.

František zavíta do Iraku 5. - 8. marca. Na avizovanom medzináboženskom modlitebnom stretnutí sa zúčastnia kresťania, moslimovia, mandejci, jezídi a príslušníci ďalších náboženských menšín žijúcich na území Iraku. Cieľom "Modlitby za synov a dcéry Abraháma", ako podujatie nazval Vatikán, má byť prejav súzvuku medzi jednotlivými vierovyznaniami.