Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež podporil výzvu šéfa OSN na prímerie po celom svete

Pápež František odovzdáva svoje požehnanie z okna svojho štúdia s výhľadom na Námestie sv. Petra, ktoré je prázdne pre pandémiu nového koronavírusu, 29. marca 2020 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

František tiež vyzval na vytvorenie humanitárnych koridorov na doručenie pomoci, na začatie diplomacie a sústredenie pozornosti na ľudí, ktorí sú vo veľmi rizikových situáciách.

Vatikán 29. marca (TASR) - Pápež František v nedeľu podporil výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na prímerie vo všetkých konfliktoch odohrávajúcich sa po celej zemeguli, lebo to pomôže spomaliť šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pápež počas tradičného nedeľného požehnania takisto vyhlásil, že v myšlienkach je s ľuďmi, ktorí sú nútení žiť v skupinách - spomenul predovšetkým domovy starostlivosti o seniorov, vojenské kasárne a väznice.

František tiež vyzval na "vytvorenie humanitárnych koridorov na doručenie pomoci, na začatie diplomacie a sústredenie pozornosti na ľudí, ktorí sú vo veľmi rizikových situáciách".

Pápež hovoril o výzve šéfa OSN Guterresa z tohto týždňa, aby zavládlo celosvetové prímerie, čo nám umožní "spoločne sa sústrediť na skutočný boj za naše životy", na boj proti koronavírusu.

František sa prihovoril veriacim, tak ako počas celej krízy s novým koronavírusom, zo svojej súkromnej knižnice v Apoštolskom paláci vo Vatikáne, a nie tradične z okna s výhľadom na vatikánske Námestie svätého Petra. V Taliansku a vo Vatikáne platí núdzový stav, v rámci ktorého je zákaz verejného zhromažďovania.