Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež pokrstil v Sixtínskej kaplnke po ročnej prestávke 16 bábätiek

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pápež krstí deti v Sixtínskej kaplnke raz ročne, v deň, keď si katolícka cirkev pripomína sviatok Krstu Krista Pána.

Vatikán 9. januára (TASR) - Pápež František pokrstil v nedeľu v Sixtínskej kaplnke 16 novorodencov - deväť dievčat a sedem chlapcov. Obnovil tak desaťročia trvajúcu vatikánsku tradíciu, ktorá bola vlani prerušená pre pandémiu nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

Pápež rodičom bábätiek povedal, že ich povinnosťou je "zachovávať kresťanskú identitu" ich potomkov. Každej prítomnej matke a otcovi pápež povedal, že žiadosťou o krst sa zaväzujú, že svoje deti "naučia milovať Boha a svojho blížneho".

Rovnako ako počas predchádzajúcich rokov sa pápež snažil navodiť uvoľnenú atmosféru a rodičom detí povedal, aby sa uistili, že im nebude počas obradu krstu príliš teplo, keďže boli oblečené v čipkovaných a volánikových šatách a prikryté vlnenými dekami. Matky tiež povzbudil, aby svoje deti v kaplnke "pred Pánom bez problémov" nadojčili, ak budú hladné.

Dodal, že práve oni sú totiž "protagonistami" tejto ceremónie. "A ak budú plakať, nechajte ich plakať, pretože majú zmysel pre spoločenstvo...," povedal pápež radostne s tým, že ak začne plakať jedno dieťa, pridajú sa i ďalšie a "hneď vznikne orchester".

Všetci zúčastnení s výnimkou samotného pápeža, novorodencov a ich najmenších súrodencov mali na nedeľňajšej ceremónii rúška alebo respirátory.

Pápež krstí deti v Sixtínskej kaplnke raz ročne, v deň, keď si katolícka cirkev pripomína sviatok Krstu Krista Pána. Krstom sa deti - i dospelí katechumeni - stávajú príslušníkmi katolíckej cirkvi. Sviatok Krstu Krista Pána uzatvára slávenie liturgického obdobia Vianoc.