Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež pri príležitosti Dňa chudobných kritizoval populizmus

Pápež František, Vatikán, v sobotu 19. marca 2022 Foto: TASR/AP

Vo svojej kázni odsúdil ľahostajnosť, s ktorou sa chudobní ľudia stretávajú na celom svete.

Rím 13. novembra (TASR) - "Sirény populizmu" kritizoval pápež František v nedeľu vo vatikánkej Bazilike sv. Petra pri príležitosti Svetového dňa chudobných, v rámci ktorého vyzval na obnovenie úsilia o pomoc všetkým biednym, bezdomovcom a migrantom. Píše o tom agentura AP.

Pri príležitosti tohto dňa pozval najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi stovky chudobných a ľudí bez domova do Vatikánu na špeciálnu omšu a obedné jedlo.

Vo svojej kázni odsúdil ľahostajnosť, s ktorou sa chudobní ľudia stretávajú na celom svete. Skritizoval tiež "prorokov zla", ktorí pre svoje vlastné účely rozširujú strach a vytvárajú rôzne konšpiráce týkajúce sa chudobných.

"Nebuďme očarení Sirénami populizmu, ktoré zneužívajú skutočné potreby ľudí a ponúkajú im ľahké a unáhlené riešenia," nechal sa počuť František, ako ho cituje AP.

Najvyšší pontifex spomenul aj v súčasnosti prebiehajúcu vojnu na Ukrajine.

"Vojna na Ukrajine sa pridala k regionálnym vojnám, ktoré v posledných rokoch prinášajú smrť a skazu. V tomto prípade je však situácia zložitejšia z dôvododu priameho zásahu superveľmocí, ktoré hodlajú presadiť svoju vôľu proti princípu sebaurčenia národov," cituje pápeža webový server VaticanNews.va.

"Opakujú sa tragické scény – a vzájomné vydieranie niekoľkých mocných opäť prekrýva hlasy ľudstva volajúceho po mieri," poznamenal pápež.

Svetový deň chudobných bol po prvý raz vyhlásený pápežom Františkom v roku 2017. Slávi sa vždy v poslednú nedeľu pred slávnosťou Ježiša Krista Kráľa, teda v 33. nedeľu v medziobdobí. Tento rok pripadol na 13. novembra, pripomína VaticanNews.va.