Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež: Pri uplatňovaní Všeobecnej deklarácie ľudských práv sú rozpory

Pápež František na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Pápež František si pripomenul 70. výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv v posolstve na začiatku Vatikánom podporovanej konferencie.

Rím 10. decembra (TASR) - Pápež František vyjadril v pondelok zármutok nad tým, že chudobní, nenarodení či uväznení nemajú zaručenú rovnakú ochranu ľudských práv ako bohatí.

Pápež si pripomenul 70. výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv v posolstve na začiatku Vatikánom podporovanej konferencie.

František upozornil na "mnohé rozpory" v spôsobe, akým je táto deklarácia OSN uplatňovaná. Obvinil pritom svetovú ekonomiku motivovanú ziskom, ktorá využíva chudobných, z krívd voči tým najzraniteľnejším.

"Pokým jedna časť ľudstva žije v hojnosti, dôstojnosť druhej časti sa nerešpektuje...ich základné práva sú ignorované alebo porušované," povedal.

Spomenul nenarodených, tých, ktorí sa nemohli vzdelávať a dôstojne pracovať, ako aj väzňov, ktorí sú týraní a "držaní v neľudských podmienkach". Hovoril tiež o "obetiach násilných zmiznutí a ich rodinách".

Podľa agentúry AP išlo o Františkovu narážku na takzvanú špinavú vojnu v jeho rodnej Argentíne v rokoch 1976 až 1983, keď pravicová vláda viedla kampaň proti ľavicovým disidentom. Podľa oficiálnych odhadov 7600 až 13.000 ľudí vtedy prišlo o život alebo násilne "zmizlo". Ľudskoprávni aktivisti sa domnievajú, že reálne ich mohlo byť až 30.000.