Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež pricestoval na trojdňovú návštevu Kazachstanu

Pápež František a kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev sa vítajú na letisku v Nur-Sultane v utorok 13. septembra 2022. Foto: TASR/AP

František pred niekoľkými mesiacmi vyjadril nádej, že sa popri konferencii v Kazachstane stretne aj s moskovským pravoslávnym patriarchom Kirillom, ktorý verejne podporuje agresiu voči Ukrajine.

Nur-Sultan 13. septembra (TASR) - Pápež František pricestoval v utorok na trojdňovú návštevu Kazachstanu, ktorého obyvatelia sa hlásia prevažne k islamu, ale žije tam aj početná kresťanská komunita. Informovala o tom agentúra AFP.

František sa v hlavnom meste Kazachstanu Nur-Sultan zúčastní na VII. Kongrese predstaviteľov svetových a tradičných náboženstiev. Svoju apoštolskú cestu do tejto stredoázijskej postsovietskej republiky ukončí vo štvrtok.

Po prílete do Nur-Sultanu pápež absolvoval krátke stretnutie s tamojším prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom a potom má v pláne predniesť príhovor k miestnym predstaviteľom a členom diplomatického zboru.

František pred niekoľkými mesiacmi vyjadril nádej, že sa popri konferencii v Kazachstane stretne aj s moskovským pravoslávnym patriarchom Kirillom, ktorý verejne podporuje ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Kirill však napokon účasť na tomto podujatí, ktoré sa uskutoční v stredu a vo štvrtok, odriekol.

Na konferencii v Kazachstane sa zúčastní viac než 100 delegácií rôznych náboženstiev z viac než 50 krajín sveta.

Na návštevu Kazachstanu tento týždeň pricestuje aj čínsky prezident a šéf komunistickej strany Si Ťin-pching. Stretnutie pápeža s čínskym prezidentom však podľa dostupných informácií nie je v pláne. Si Ťin-pching nebude ani medzi účastníkmi medzináboženskej konferencie.