Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pápež prijal domorodcov z Kanady, ktorí čelili zneužívaniu v školách

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pápež sa počas týždňa stretne s delegáciami Métisov, Inuitov a ďalších skupín domorodých obyvateľov.

Vatikán 28. marca (TASR) - Zástupcovia pôvodných obyvateľov Kanady vrátane osôb, ktoré zažili zneužívanie a týranie v internátnych školách riadených cirkvou, sa v pondelok vo Vatikáne stretli s pápežom Františkom. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Stretnutie je súčasťou úsilia kanadskej cirkvi a vlády reagovať na požiadavky pôvodných obyvateľov o spravodlivosť, zmierenie a odškodnenie po tom, ako sa vlani našli pozostatky vyše 200 detí pochované v neoznačených hroboch v provincii Britská Kolumbia. Cesta do Vatikánu sa mala pôvodne uskutočniť v decembri minulého roka, presunuli ju však z dôvodu pandémie koronavírusu.

Predsedníčka Národnej rady Métisov Cassidy Caronová pre AP povedala, že zástupcovia tejto domorodej skupiny (Métisovia) v pondelok Františkovi porozprávali o svojej osobnej skúsenosti. Pápež prejavil zármutok, no bezprostredne neponúkol ospravedlnenie.

Pápež sa počas týždňa stretne s delegáciami Métisov, Inuitov a ďalších skupín domorodých obyvateľov. V piatok je na pláne oficiálna audiencia, na ktorej František vystúpi s prejavom, píše AP.

Pozostatky detí pôvodných obyvateľov v máji minulého roka našli v meste Kamloops v Britskej Kolumbii, kde bola najväčšia internátna škola pre domorodé deti v Kanade. Neznáme pozostatky sa našli v neoznačených hroboch aj v areáloch ďalších internátnych škôl po celej Kanade.

Zástupcovia Prvých národov a kanadský premiér Justin Truedau vlani pápeža v spojitosti s týmito nálezmi požiadali, aby sa v Kanade verejne ospravedlnil.