Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Pápež prijal na audiencii brazílskeho prezidenta, hovorili o mieri

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Lula sa počas návštevy Ríma stretol aj s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a prezidentom Sergiom Mattarellom.

Vatikán 21. júna (TASR) - Pápež František v stredu prijal na audiencii vo Vatikáne brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. Diskutovali o viacerých témach vrátane mieru, chudoby, nerovnosti a životnom prostredí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vatikán vo vyhlásení ruskú inváziu na Ukrajinu priamo nespomenul, hoci Lula pred stretnutím jasne povedal, že prioritou je hľadanie cesty k ukončeniu vojny na Ukrajine.

"Došlo k pozitívnej výmene názorov na... témy spoločného záujmu, ako je podpora mieru a zmierenia," uviedol Vatikán. Pápež zároveň daroval brazílskemu prezidentovi bronzovú sošku s nápisom: "Mier je krehký kvet". Audiencia trvala 45 minút, napísala agentúra ANSA.

František i Lula viackrát vyzvali na zastavenie bojov na Ukrajine a ponúkli sa ako možní sprostredkovatelia mieru.

"Obe krajiny (Rusko i Ukrajina) veria, že dokážu zvíťaziť vojensky. Nesúhlasím. Myslím, že príliš málo ľudí hovorí o mieri," povedal brazílsky prezident pre taliansky denník Corriere della Sera v rozhovore, ktorý bol zverejnený v stredu.

Lula sa počas návštevy Ríma stretol aj s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a prezidentom Sergiom Mattarellom. Vo štvrtok má odcestovať do Paríža, kde sa zúčastní na summite pre nový globálny finančný pakt.