Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Pápež pripomenul, že nijaká vojna nemá ozajstných víťazov

Na snímke pápež František slúži omšu na sviatok Pamiatky zosnulých na rímskom cintoríne Commonwealthu s hrobmi 426 vojnových obetí z druhej svetovej vojny vo štvrtok 2. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Pápež absolvoval návštevu cintorína za pomoci invalidného vozíka. Počas omše stál dlhšie než máva vo zvyku, čo môže podľa Reuters naznačovať, že mu bolesť kolena spôsobuje už menej problémov.

Rím 2. novembra (TASR) - Nijaká vojna nemá ozajstných víťazov, uviedol vo štvrtok pápež František počas návštevy vojenského cintorína v Ríme, kde sú pochovaní vojaci padlí v druhej svetovej vojne. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

František navštívil vojenský cintorín Commonwealthu v Ríme na sviatok Všetkých svätých, ktorý si katolíci v Taliansku pripomínajú 2. novembra. "Vojny sú vždy porážkou... Nikdy neexistuje úplné víťazstvo. Jedna strana vyhrá nad druhou, ale cenou za to je vždy porážka, ktorú treba zaplatiť," povedal pápež na cintoríne na improvizovanej svätej omši. Zúčastnili sa na nej niekoľkí veľvyslanci z členských krajín Spoločenstva národov (Commonwealth).

František (86) vyzval na prímerie v pásme Gazy a na vytvorenie humanitárnych koridorov na zmiernenie utrpenia tamojších civilistov. Apeluje aj na dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Odsúdil pritom aj nárast vlny antisemitizmu vo svete a dodal, že Izrael právo na sebaobranu.

Pápež absolvoval návštevu cintorína za pomoci invalidného vozíka. Počas omše stál dlhšie než máva vo zvyku, čo môže podľa Reuters naznačovať, že mu bolesť kolena spôsobuje už menej problémov.

Na vojenskom cintoríne v Ríme je pochovaných asi 425 vojakov z Británie a jej bývalých kolónií, ktorí zahynuli počas bojov v Taliansku. "Pri vstupe som pozeral na vek padlých, väčšinou mali 20 až 30 rokov... Myslel som na rodičov, na matky, ktoré dostali list: 'Pani, mám tú česť povedať vám, že váš syn je hrdina.' 'Áno, hrdina, ale zobrali mi ho.' Toľko sĺz v týchto predčasne skrátených životoch," dodal František s tým, že to isté sa bohužiaľ deje aj dnes.