Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež prirovnal vojnu na Ukrajine k stalinskej genocíde

Na snímke pápež František prichádza na pravidelnú generálnu audienciu na Námestie sv. Petra vo Vatikáne 23. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Modlime sa za mier vo svete a za koniec všetkých konfliktov, zvlášť na hrozné utrpenie drahého a zmučeného ľudu Ukrajiny. Myslíme na mučeníkov na Ukrajine, uviedol František.

Vatikán 23. novembra (TASR) - Pápež František v stredu prirovnal vojnu na Ukrajine k "strašnej genocíde" z 30. rokov minulého storočia, keď sovietsky vodca Josif Stalin spôsobil na Ukrajine rozsiahly hladomor. TASR správu prevzala z agentúry APA a denníka The Guardian.

Pápež to uviedol na záver svojej generálnej audiencie vo Vatikáne pred tisíckami ľudí zhromaždených na Námestí sv. Petra.

"Modlime sa za mier vo svete a za koniec všetkých konfliktov, zvlášť na hrozné utrpenie drahého a zmučeného ľudu Ukrajiny. Myslíme na mučeníkov na Ukrajine," uviedol František.

"Túto sobotu si pripomíname výročie hroznej genocídy hladomoru, umelo vyvolaného Stalinom v rokoch 1932-1933. Modlime sa za obete tejto genocídy a za mnohých Ukrajincov, deti, ženy a starých ľudí, ktorí dnes trpia v dôsledku agresie," povedala hlava katolíckej cirkvi.

Pápež František sa tiež modlil za obete ničivého zemetrasenia, ktoré v utorok postihlo Indonéziu. Pripomenul tiež, že na budúci rok sa v portugalskom Lisabone uskutočnia Svetové dni mládeže.