Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež prosil o mier vo svete a s nádejou spomenul aj dohodu o Iráne

Pápež František udeľuje v desiatkach jazykoch tradičné požehnanie Urbi et orbi (Mestu Rímu a svetu) na záver slávnostnej omše na Veľkonočnú nedeľu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 5. apríla 2015. Kresťania na celom svete dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery. Požehnanie Urbi et orbi udeľuje pápež iba dvakrát ročne - na Vianoce a Veľkú noc. Foto: TASR/AP

Na Námestí sv. Petra sa napriek daždivému počasiu zišli tisíce ľudí.

Rím 5. apríla (TASR) - Pápež František dnes na Námestí sv. Petra odslúžil slávnostnú omšu na oslavu Ježišovho zmŕtvychvstania, ktorá je vyvrcholením Veľkej noci - najvýznamnejších kresťanských sviatkov. Na námestí sa napriek daždivému počasiu zišli tisíce ľudí, píše agentúra Reuters.

Posolstvo Veľkej noci pápež pripomenul veriacim aj prostredníctvom svojho mikroblogu na sieti Twitter, keď napísal: "Kristus žije a putuje s nami".



Zdroj: Twitter

Po omši zaznela slávnostná mariánska antifóna Raduj sa nebies Kráľovná a tradičný pápežov príhovor, po ktorom požehnal mesto Rím i svet (benedictio Urbi et orbi).

Pápež v príhovore spomenul štvrtkový masaker 148 študentov v Keni i nedávne uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe v Lausanne. Vyjadril želanie, aby bol tento dohovor cestou k bezpečnejšiemu svetu.

Vyzval prítomných, aby v modlitbách pamätali na kresťanov prenasledovaných vo svete, ako aj všetkých, ktorí trpia následkom konfliktov a násilia. "A je ich mnoho," zdôraznil.

Spomenul aj konflikty v Sýrii a Iraku, vo Svätej zemi, v Líbyi, Nigérii, Južnom Sudáne a Kongu a prosil "o dar mieru".

Apeloval na neustále modlitby za všetkých, čo prišli o život, najmä však teraz mladých ľudí v Keni, za unesených alebo utečencov, ktorí museli opustiť svoje domovy a to, čo mali radi.

Pápež vyslovil želanie, aby "Pánovo vzkriesenie prinieslo svetlo aj milovanej Ukrajine". "Kiežby táto krajina vďaka nasadeniu všetkých zainteresovaných dospela k mieru a nádeji," vyhlásil František.

Pokoj a slobodu vyprosoval dnes aj pre mnoho mužov a žien vystavených starým i novým formám otroctva, pre obete "obchodníkov s drogami - často spriaznenými s mocnosťami, ktoré by v ľudskej rodine mali brániť pokoj a harmóniu", ako aj pre obete "obchodníkov so zbraňami, zarábajúcich na krvi mužov a žien". Vyzval modliť sa za väzňov, chudobných, migrantov a deti, za všetkých chorých a zarmútených.

Pápež v príhovore pripomenul aj tajomstvo Ježišovho zmŕtvychvstania. Uviedol, že kresťania sú "cez Ježišovu obetu zárodkom iného ľudstva, v ktorom sa snažíme slúžiť iným a nebyť spupní a arogantní, ale slušní".



Upozornil, že to "nie je slabosť, ale skutočná sila". "Kto ju v sebe má, nepotrebuje sa uchyľovať k násiliu, ale hovorí a koná silou pravdy, krásy a lásky," zdôraznil pápež. Vyzval prítomných, aby prosili Ježiša o "milosť, aby sme neupadli do pýchy, ktorá živí násilie a vojny, ale aby sme mali pokornú odvahu na odpustenie a pokoj".

Po požehnaní Urbi et orbi sa pápež poďakoval za kvetinovú výzdobu pre Vatikán, ktorá tento rok pochádza z Holandska, a zaželal všetkým požehnané sviatky a už tradične aj dobrú chuť k obedu.

Pápež František udeľuje v desiatkach jazykoch tradičné požehnanie Urbi et orbi (Mestu Rímu a svetu) na záver slávnostnej omše na Veľkonočnú nedeľu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 5. apríla 2015. Kresťania na celom svete dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery. Požehnanie Urbi et orbi udeľuje pápež iba dvakrát ročne - na Vianoce a Veľkú noc.
Foto: TASR/AP

Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov. Počas slávnostných bohoslužieb sa veriaci spolu s biskupmi a kňazmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou. Pripomínajú si zavŕšenie Ježišovej vykupiteľskej úlohy a nádej na večný život.