Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pápež rozšíril opatrenia na boj proti zneužívaniu v cirkvi

Pápež František. Foto: TASR/AP

Škandály zneužívania narušili reputáciu Vatikánu v mnohých krajinách a stali sa veľkou výzvou pre Františka, ktorý prijal sériu opatrení na vyvodenie zodpovednosti v cirkevnej hierarchii.

Vatikán 25. marca (TASR) – Pápež František aktualizoval v sobotu cirkevné predpisy týkajúce sa riešenia prípadov sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi. Rozšíril ich pôsobnosť aj na laických lídrov a špecifikoval, že obeťami môžu byť maloletí i dospelí. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters a oficiálneho spravodajského portálu Vatican News.

Pápež vydal v roku 2019 apoštolský list Vos estis lux mundi (Vy ste svetlo sveta), na základe ktorého sú kňazi a rehoľníci povinní oznamovať podozrenia zo zneužívania a biskupi nesú priamu zodpovednosť za zneužívanie, ktorého sa dopustia alebo ktoré kryjú.

Tieto ustanovenia boli zavedené dočasne. František teraz potvrdil ich platnosť a vydal nový rovnomenný list s viacerými zmenami zameranými na posilnenie boja proti zneužívaniu v cirkvi. Podľa oznámenia Vatikánu nadobudnú pravidlá účinnosť 30. apríla.

Škandály zneužívania narušili reputáciu Vatikánu v mnohých krajinách a stali sa veľkou výzvou pre Františka, ktorý za uplynulých desať rokov prijal sériu opatrení na vyvodenie zodpovednosti v cirkevnej hierarchii, píše Reuters. Kritici tvrdia, že výsledky sú rozporuplné, pričom pápeža obviňujú, že sa zdráha odvolávať prelátov.

Normy o zodpovednosti biskupov, rehoľných predstavených a duchovných poverených vedením konkrétnej miestnej cirkvi alebo prelatúry sa budú podľa nového dokumentu týkať aj lídrov medzinárodných združení veriacich, ktoré Vatikán uznal alebo ustanovil.

A kým pôvodné predpisy hovorili o "vykonaní sexuálnych aktov s neplnoletou alebo zraniteľnou osobou", nová verzia rozširuje definíciu obetí, keď spomína "delikt proti šiestemu prikázaniu Desatora spáchaný s neplnoletou osobou, osobou, ktorej trvale chýba používanie rozumu, alebo so zraniteľnou dospelou osobou".

Ďalšie zmeny súvisia s ochranou oznamovateľov údajného zneužitia, dobrého mena a súkromia všetkých zúčastnených i prezumpcie neviny vyšetrovaných. Nová verzia Vos estis lux mundi tiež spresňuje, že diecézy a eparchie majú zriadiť "orgány a úrady" na podávanie oznámení, ktoré budú ľahko dostupné pre verejnosť.

Dokument okrem toho naďalej zahŕňa sexuálne násilie a obťažovanie vyplývajúce zo zneužitia autority, čo sa týka aj všetkých prípadov násilia na rehoľníčkach zo strany duchovných i obťažovania plnoletých seminaristov alebo novicov, dopĺňa Vatican News.