Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež s Macronom hovorili o klíme i Blízkom východe

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR - Michal Svítok

František Macrona prijal v piatok predpoludním v Apoštolskom paláci.

Vatikán 26. november (TASR) - Pápež František hovoril v piatok s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o migrantoch, životnom prostredí i budúcom francúzskom predsedníctve v Rade Európskej únie. Informoval o tom spravodajský web Vatican News.

František Macrona prijal v piatok predpoludním v Apoštolskom paláci.

"Hovoriť s pápežom o rôznych medzinárodných témach je veľmi dôležité," povedal francúzsky prezident.

Počas stretnutia diskutovali aj o ochrane životného prostredia v spojitosti s nedávnym klimatickým summitom OSN (COP26) v Glasgowe, o blížiacom sa francúzskom predsedníctve v EÚ i o krokoch Francúzska v Libanone, na Blízkom východe a v Afrike. Francúzsko rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ prevezme od januára 2022.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Macron pápežovi daroval historicky prvé vydanie životopisu sv. Ignáca z Loyoly, ktoré vyšlo ešte v roku 1585. Takisto mu daroval aj modernejšiu verziu životopisu tohto svätca – zakladateľa jezuitskej rehole.

Po hodinovom stretnutí s pápežom absolvoval francúzsky prezident rozhovory na Štátnom sekretariáte s kardinálom Pietrom Parolinom a Mons. Paulom R. Gallagherom. Účastníci podľa Vatican News zdôraznili dobré vzťahy medzi Francúzskom a Svätou stolicou.

Francúzsky premiér Jean Castex v októbri navštívil Vatikán pri príležitosti 100. výročia obnovenia diplomatických vzťahov Francúzska a Vatikánu.

Taliansky premiér Mario Draghi a Macron podpísali v piatok dohodu, ktorej cieľom je posilniť bilaterálne vzťahy ich krajín, pripomína Vatican News.