Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež s Orbánom hovoril o úlohe cirkvi v krajine i ochrane rodiny

Pápež František a maďarský premiér Viktor Orbán si vymieňajú dary počas stretnutia 12. septembra 2021 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Orbán je zástancom tvrdej protiimigračnej politiky, ktorú pápež dlhodobo kritizuje a volá po väčšej solidarite a pomoci utečencom.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Pápež František v nedeľu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom hovoril o úlohe cirkvi v krajine, ochrane životného prostredia a rodiny. Informovali o tom v nedeľu agentúry AP a MTI.

František sa s Orbánom stretol v nedeľu predpoludním. Stretnutie sa podľa vyhlásenia Vatikánu uskutočnilo v priateľskej atmosfére a trvalo dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo - až 40 minút. "Medzi témami, o ktorých sa hovorilo, bola úloha cirkvi v krajine, záväzok k ochrane životného prostredia a ochrana a podpora rodiny," uviedol Vatikán vo vyhlásení.

Orbán je zástancom tvrdej protiimigračnej politiky, ktorú pápež dlhodobo kritizuje a volá po väčšej solidarite a pomoci utečencom.

"Pápeža Františka som poprosil, aby nedopustil stratu kresťanského Maďarska," napísal Orbán po stretnutí na sociálnej sieti, kde takisto zverejnil fotografiu, na ktorej si s pápežom podáva ruky.

Maďarský premiér pápežovi počas daroval kópiu listu uhorského kráľa Bela IV. z 13. storočia, ktorý poslal pápežovi Inocentovi IV., píše MTI s odvolaním sa na premiérovho hovorcu Bertalana Havasiho. Belo v liste pápežovi Inocentovi oznámil, že posilní opevnenie pozdĺž Dunaja, aby sa pripravil na inváziu Mongolov.

Pápež Budapešti strávi len sedem hodín a v nedeľu popoludní odcestuje na Slovensko.

Krátkosťou svojho pobytu sa pápež podľa AP chcel vyhnúť tomu, aby jeho návšteva mohla predstavovať prejav politickej podpory maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Predstavitelia Vatikánu a maďarskej vlády v súvislosti s krátkym trvaním návštevy tvrdia, že Maďarska pápeža pozvalo len na záver medzinárodného eucharistického kongresu, ktorý sa končí v nedeľu. Pápež na záver kongresu odslúžil svätú omšu. Po nej odletel na pastoračnú návštevu Slovenka (12.-15. septembra).