Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež sa modlil za obete tragickej tlačenice v Soule

Pápež František celebruje omšu pri príležitosti 27. národného eucharistického kongresu v juhotalianskej Matera v nedeľu 25. septembra 2022 Foto: TASR/AP

Podľa svedkov boli úzke uličky v okolí miesta tlačenice také preplnené davmi ľudí, že záchranári mali ťažkosti dostať sa k obetiam, cituje AFP.

Vatikán 30. októbra (TASR) - Pápež František sa v nedeľu modlil na obete tlačenice v juhokórejskom hlavnom meste Soul, ktorá si v sobotu počas osláv sviatku Halloween vyžiadala najmenej 153 obetí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pápež počas tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra požiadal veriacich, aby sa modlili "za také veľké množstvo predovšetkým mladých ľudí, ktorí minulú noc zahynuli v Soule, čo bolo tragickým dôsledkom náhlej tlačenice v dave".

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v nedeľu vyhlásil za obete tohto tragického incidentu štátny smútok. Pri tlačenici pritom prevažne zahynuli mladí ľudia vo veku zhruba 20 rokov. O život prišlo aj 22 cudzincov - ide o občanov Iránu, Uzbekistanu, Číny, Ruska, Spojených štátov, Francúzska, Austrálie, Vietnamu, Kazachstanu, Srí Lanky, Thajska, Rakúska a Nórska.

Zranenia utrpelo viac než 103 ďalších ľudí, pričom stav 19 z nich je vážny. Okolnosti tragédie boli spočiatku nejasné. Došlo k nej po tom, čo do úzkej uličky v soulskej štvrti Itchewon začali prúdiť davy ľudí. Juhokórejská agentúra Jonhap uviedla, že sa objavili správy o údajnom vypuknutí masovej paniky.

Podľa svedkov boli úzke uličky v okolí miesta tlačenice také preplnené davmi ľudí, že záchranári mali ťažkosti dostať sa k obetiam, cituje AFP.