Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Pápež sa ospravedlnil za slovo, ktoré sa mohlo dotknúť homosexuálov

Na archívnej snímke z 29. júla 2013 pápež František odpovedá na otázky novinárov počas tlačovej konferencie na palube pápežského lietadla na jeho slávny výrok „Kto som ja, aby som súdil?“ na ceste z Brazílie. Františkovo ospravedlnenie v utorok 28. mája 2024 za použitie vulgárneho výrazu na označenie homosexuálov bolo najnovším komentárom, ktorý sa dostal na titulné strany novín v súvislosti s učením katolíckej cirkvi o homosexualite. Foto: TASR/AP

Tento pápežov kontroverzný výrok citovali médiá po celom svete, pričom vyvolal sklamanie a rozhorčenie združení obhajujúcimi práva LGBTQ+, čo prinútilo Vatikán reagovať.

Vatikán 28. mája (TASR) - Pápež František sa v utorok ospravedlnil za urážlivý výraz na adresu homosexuálov, ktorý použil minulý týždeň na neverejnom stretnutí s talianskymi biskupmi.

Ako informovala agentúra AFP, Vatikán v utorok vydal vyhlásenie, podľa ktorého "pápež nikdy nemal v úmysle uraziť alebo sa vyjadrovať homofóbne a ospravedlňuje sa tým, ktorí sa cítili dotknutí použitím nejakého výrazu, o ktorom informovali iní".

Riaditeľ tlačového strediska Svätej stolice Matteo Bruni dodal, že pápež vie o článkoch o rozhovore, ktoré za zatvorenými dverami viedol s talianskymi biskupmi.

Podľa AFP pápež v príhovore v taliančine použil slovo "frociaggine", ktoré pochádza z rímskeho dialektu a v iných jazykoch sa mu ťažko nachádza ekvivalent - ide o znevažujúci, urážlivý a pohŕdavý výraz používaný na označenie homosexuálnej osoby, najčastejšie muža.

Pápež ho použil 20. mája na stretnutí s 250 talianskymi biskupmi, ktorých vyzval, aby do seminárov neprijímali otvorene homosexuálnych ľudí - aby to tam nebola príliš "homosexuálna klíma".

O pápežovom lapsuse informovali v pondelok viaceré talianske denníky. Medzi nimi bol aj Corriere della Sera, pre ktorý sa viacerí prítomní biskupi vyjadrili, že pápež - narodený talianskym rodičom v Argentíne - si nebol vedomý, aké urážlivé boli jeho slová v taliančine použité pri "žartovaní".

Tento pápežov kontroverzný výrok citovali médiá po celom svete, pričom vyvolal sklamanie a rozhorčenie združení obhajujúcimi práva LGBTQ+, čo prinútilo Vatikán reagovať.

Tlačová správa Svätej stolice pritom nepotvrdzuje, že pápež použil tento výraz, ale len odkazuje na články v tlači, ktoré ho citovali.

Vatikán súčasne pripomenul, že pápež František - občianskym menom Jorge Bergoglio - pri mnohých príležitostiach uistil, že "v cirkvi je miesto pre každého a nikto nie je zbytočný".