Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Pápež sa stretne s domorodými obyvateľmi Kanady

Pápež František celebruje omšu na Nový rok pri príležitosti 55. Svetového dňa pokoja v Bazilike Sv. Petra vo Vatikáne 1. januára 2022. Foto: TASR/AP

Od 19. storočia až do 70. rokov 20. storočia bolo vyše 150.000 detí pôvodných obyvateľov v Kanade nútených chodiť do štátom financovaných kresťanských škôl.

Toronto/Vatikán 1. februára (TASR) - Vatikánske stretnutie pápeža Františka s domorodými obyvateľmi, ktorých v Kanade týrali a sexuálne zneužívali v internátnych školách riadených cirkvou, preložili na koniec marca a začiatok apríla. Termín bol presunutý na neskôr z dôvodu pandémie koronavírusu. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AP.

Zmenu oznámili v utorok v spoločnom vyhlásení Konferencia katolíckych biskupov Kanady, kanadské Zhromaždenie Prvých národov, Národná rada Métisov a organizácia Inuit Tapiriit Kanatami. Stretnutie bolo pôvodne naplánované na minuloročný december.

Od 19. storočia až do 70. rokov 20. storočia bolo vyše 150.000 detí pôvodných obyvateľov v Kanade nútených chodiť do štátom financovaných kresťanských škôl – mali ich asimilovať podľa kanadskej spoločnosti.

Kanadská vláda pripustila, že v týchto školách bolo veľmi rozšírené fyzické týranie a sexuálne zneužívanie, pričom žiakov bili, ak prehovorili rodným jazykom.

Tlak na pápeža, aby sa za toto konanie cirkvi ospravedlnil, stúpol, keď sa vlani našli pozostatky vyše 200 detí pochované v neoznačených hroboch v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia. V minulosti tam bola najväčšia internátna škola pre domorodé deti v Kanade. Neznáme pozostatky sa našli v neoznačených hroboch v areáloch ďalších internátnych škôl po celej Kanade.

Zástupcovia Prvých národov a premiér Justin Trudeau vyzvali pápeža Františka, aby sa v Kanade verejne ospravedlnil. Vatikán nedávno oznámil, že pápež navštívi Kanadu tento rok. Dátum nebol oznámený.

Takmer tri štvrtiny zo 130 internátnych škôl boli riadené katolíckymi misijnými kongregáciami. Systém internátnych škôl mal cieľ izolovať mladých domorodých Kanaďanov od vplyvu svojho domova a kultúry, ktorú vláda v tom čase pokladala za podradnú v porovnaní s bežnou kanadskou spoločnosťou.