Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež prediskutuje s predstaviteľmi Ukrajiny jeho možnú návštevu

Na archívnej snímke pápež František vo Vatikáne 8. mája 2022. Foto: TASR/AP

Pápež, ktorý sa pre bolesti kolena pohybuje na invalidnom vozíku, povedal, že často myslí na ukrajinské deti a chce túto krajinu navštíviť, ale musí si vybrať správny čas.

Vatikán 5. júna (TASR) - Pápež František v sobotu oznámil, že sa čoskoro stretne s ukrajinskými predstaviteľmi, s ktorými chce prediskutovať možnosti svojej návštevy ich vojnou sužovanej vlasti. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

František sa o tom zmienil vo Vatikáne počas stretnutia s deťmi so zdravotným postihnutím a ukrajinskými deťmi, ktoré utiekli zo svojej krajiny v dôsledku ruskej invázie.

František (85), ktorý sa pre bolesti kolena pohybuje na invalidnom vozíku, povedal, že často myslí na ukrajinské deti a chce túto krajinu navštíviť, ale musí si vybrať správny čas.

"Nie je ľahké prijať rozhodnutie, ktoré by mohlo zvyšku sveta viac uškodiť ako pomôcť. Musím nájsť tú správnu chvíľu, aby som to urobil. Na budúci týždeň prijmem zástupcov ukrajinskej vlády, ktorí sem prídu na rokovanie, aby sme sa porozprávali aj o mojej prípadnej návšteve," uviedol pápež bez ďalších detailov.
Na archívnej snímke pápež František vo Vatikáne 20. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Prebiehajúca vojna na Ukrajine prinútila Vatikán k jemnému diplomatickému balansovaniu; Apoštolský stolec už niekoľkokrát ponúkol sprostredkovanie ukončenia tohto konfliktu.

František pri viacerých príležitostiach nepriamo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za inváziu, ale bez toho, aby ho menoval. Použil tiež výrazy ako "neoprávnená agresia" či "invázia" a vyjadril ľútosť nad krutosťou voči civilistom.

Na návštevu ho už pozvali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kyjevský primátor Vitalij Kličko, väčší arcibiskup ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Sviatoslav Ševčuk, ako aj ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš.