Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápež sa v Iraku stretne s hlavným šiitským duchovným

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

František sa v prípade uskutočnenia tejto apoštolskej cesty stane prvou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá navštívila túto arabskú krajinu.

Bagdad 28. januára (TASR) - Pápež František sa počas svojej marcovej návštevy Iraku stretne s tamojším hlavným šiitským duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním. Pre agentúru AFP to vo štvrtok potvrdil chaldejský patriarcha Babylonie kardinál Louis Raphael I. Sako.

Podľa jeho slov pôjde "o súkromnú návštevu bez formalít".

Sako ďalej uviedol, že dúfa, že obaja náboženskí predstavitelia podpíšu dokument odsudzujúci extrémizmus. Pápež František tento dokument podpísal v roku 2019 s Ahmadom Muhammadom Tajjibom, veľkým imámom káhirskej mešity al-Azhar, najprestížnejšieho strediska sunnitského islamského učenia v Egypte.

Pápež František (84) plánuje 5. až 8. marca absolvovať návštevu Iraku, pričom navštívi Bagdad aj Mósul, ako aj rovinu Ur spätú s pamiatkou Abraháma. Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu po vyše ročnej prestávke, ktorú si vynútila pandémia koronavírusu SARS-CoV-2.

František sa v prípade uskutočnenia tejto apoštolskej cesty stane prvou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá navštívila túto arabskú krajinu. Irak je domovom relatívne početnej kresťanskej menšiny, ktorej príslušníci boli v posledných rokoch prenasledovaní extrémistami zo skupiny Islamský štát, pričom mnohí boli donútení opustiť svoje domovy.