Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež sa v novej knihe prvýkrát zmienil o utláčaných Ujguroch

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Približne jeden milión Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín je zadržiavaných v internačných táboroch.

Vatikán 24. novembra (TASR) - Pápež František sa vo svojej novej knihe zmienil o čínskej moslimskej menšine Ujgurov, ktorých vôbec prvýkrát označil za "utláčané" etnikum. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Často myslím na prenasledované ľudské spoločenstvá: Rohingov, úbohých Ujgurov či Jezídov," uviedol pontifik v časti novej knihy, v ktorej píše aj o prenasledovaní kresťanov v niektorých v islamských krajinách.

O moslimskej menšine Rohingov prenasledovanej v Mjanmarsku a Jezídoch, ktorých vyvražďovali islamisti v Iraku, sa pápež zmienil už aj v minulosti. Čínskych Ujgurov však zaradil medzi prenasledované etniká vôbec po prvý raz.
Na snímke titulná obálka knihy Let Us Dream: The Path to a Better Future (Snívajme: Cesta k lepšej budúcnosti) od pápeža Františka.
Foto: TASR/AP

Vatikán sa podľa kritikov zdráhal hovoriť o Ujguroch už skôr, pretože s Pekingom viedol rozhovory o obnove kontroverznej dohody týkajúcej sa vymenúvania čínskych katolíckych biskupov. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo Svätú stolicu vyzval, aby od tejto dohody upustila. V septembri však bola napriek tomu obnovená, pripomína Reuters.

Ujguri sú turkotatárske etnikum s približne 12 miliónmi obyvateľov prevažne moslimského vierovyznania. Žijú v severozápadnej Číne a Peking ich obviňuje zo separatizmu a terorizmu.

Ľudskoprávne skupiny, akademici a novinári odhalili v ostatných mesiacoch rozsiahle potláčanie ľudských práv ujgurských a kazašských moslimov v čínskom regióne Sin-ťiang - vrátane hromadných internácií, sterilizácií, nútených prác, obmedzení pohybu a potláčania ich vierovyznania.

Približne jeden milión Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín je zadržiavaných v internačných táboroch. Peking obhajuje svoje kroky v Sin-ťiangu tvrdením, že detenčné zariadenia sú nevyhnutné v boji proti terorizmu a náboženskému extrémizmu.