Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež sa vrátil do Ríma z historickej návštevy Iraku

Pápež František diskutuje s novinármi na palube lietadla, ktorým sa vracia do Vatikánu po štvordňovej návšteve Iraku v pondelok 8. marca 2021. Foto: TASR/AP

Irak vždy bude so mnou, v mojom srdci, povedal František, keď končil svoju najväčšiu bohoslužbu a posledné verejné podujatie v Iraku.

Rím 8. marca (TASR) - Pápež František sa v pondelok vrátil do Ríma z historickej návštevy Iraku, vôbec prvej pápežskej cesty do tejto blízkovýchodnej krajiny. Informoval o tom reportér tlačovej agentúry AFP, ktorý bol s pápežom na palube lietadla.

František (84) absolvoval program návštevy bez problémov, aj keď pred jeho cestou panovali obavy v súvislosti s bezpečnostnou situáciou v Iraku a pandémiou koronavírusu. Do Iraku pricestoval v piatok 5. marca.

"Irak vždy bude so mnou, v mojom srdci," povedal v nedeľu František, keď končil svoju najväčšiu bohoslužbu a posledné verejné podujatie v Iraku. Konalo sa v meste Arbíl, metropole severného regiónu Kurdistan.

Pápež sa neskôr v Arbíle stretol aj s otcom trojročného sýrskeho chlapčeka Ajlana Kurdího, ktorý sa pred niekoľkými rokmi utopil počas plavby cez Egejské more a stal sa symbolom ťažkého údelu utečencov.

Tým sa zavŕšila návšteva, počas ktorej František precestoval v rámci Iraku vyše 1400 kilometrov.

Povzbudil zmenšujúcu sa komunitu menšinových irackých kresťanov, ale ruku podal aj väčšine šiitských moslimov - prostredníctvom stretnutia s ich najvyšším duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním.

František je stúpencom medzináboženského dialógu. Vyzval preto irackých moslimov, kresťanov a iných veriacich, aby zanechali nepriateľstvá a boli si navzájom bratmi.