Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež si pripomenul Svetový deň odstránenia násilia voči ženám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzinárodný deň odstránenia násilia voči ženám si svet pripomína 25. novembra.

Vatikán 25. novembra (TASR) - Pápež František upozornil v piatok na Medzinárodný deň odstránenia násilia voči ženám odkazom na Twitteri. Napísal: "Násilie na žene alebo jej zneužívanie nie je jednoduché previnenie, je to zločin, ktorý ničí harmóniu, poéziu a krásu, ktorú chcel Boh dať svetu.“ TASR informuje podľa správy portálu Vatican News.

Medzinárodný deň odstránenia násilia voči ženám si svet pripomína 25. novembra. Deň, ktorý zdôrazňuje význam chrániť dôstojnosť žien a nebyť ľahostajnými voči ich zneužívaniu, vyhlásilo OSN v roku 1999.

Vatikánske médiá pri tejto príležitosti zverejnili krátke video, v ktorom pápež František slovami z kázne na slávnosť Presvätej Bohorodičky v roku 2020 odsúdil násilie páchané na ženách:

"Znovuzrodenie ľudstva sa začalo od ženy. Ženy sú pramene života. A predsa sú neustále urážané, bité, znásilňované, nútené na prostitúciu a na zabíjanie života, ktorý nosia vo svojom lone. Každé násilie spôsobené žene je profanáciou (zneuctením) Boha, ktorý sa zrodil zo ženy. Z tela ženy prišla pre ľudstvo spása: z toho, ako sa správame k telu ženy, vidno našu úroveň ľudskosti."